Faszerowane liście winorośli z cytryną
- gołąbki po turecku
W większości krajów spożywa się jedynie owoce winnej latorośli, tylko w nielicznych rejonach świata jada się również liście rośliny. Jednym z krajów, gdzie chętnie zamiast liści kapusty, stosuje się do zawijania nadzienia liści winnej latorośli to Turcja. Gołąbki z liści winogron nazywa się sarma, dolma, czy też dolamades w Grecji. Nadzienie potrawy może być zarówno mięsne i bezmięsne, gotowane na parze i smażone. Dolma po turecku oznacza "nadziewane rzeczy"Jednak to słowo dotyczy ogólu warzyw, które się nadziewa - cukinii, bakłażanów, papryki i innych. Jeśli sprawa dotyczy już zawijanych liści winorośli z farszem, to precyzyjniej danie nazwać sarmą. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika oznaczającycego "zawinąć". Na świecie jednak ta ogólna nazwa przyjęła się bardziej. Dolma gotowana z oliwy z oliwek bez mięsa mielonego jest czasem nazywana yalancı dolma "yalancı" dosłownie oznacza "kłamcę", czyli fałyszwe, bo bezmięsne nadzienie. Zachęcam do spróbowania tych nietuzinkowych oszustów. Zapach soku z cytryny orzeźwiająco działa na zmysły. Najlepiej spożywać je lekko ostudzone, ale nie zimne. Liście lepiej wybrać mimo wszytsko mniejsze - przy większych liście są nieco sztywniejsze i twardsze.
Składniki:
- 250 g świezych liści winorośli
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki
- 150 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 50 g rodzynek
- 50 g orzeszków piniowych (użyłam poszatkowanych ziemnych)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- pieprz i sól
- sok z 1/2 cytryny
- plasterki z cytryny
Liście winorośli po i przed obgotowaniem |
Wykonanie:
- Obgotuj przez chwilę liście winorośli w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu odetnij ogonki z liści. Za pomocą blendera zmiksuj pomidora.
- Usmaż poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy. Jak tylko cebula się zeszkli dodaj przecier pomidorowy, ryż, orzeszki, oraz rodzynki. Sna z orzez chwilę i dodaj zblendowane pomidory i zalej 2 szklankami wody. Przypraw papryką, cynamonem, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszajac od czasu do czasu - do momentu aż ryż wchłonie wodę. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj sok z cytryny i zamieszaj.
- Na każdy liść winorośli nałóż około 2 łyżek farszu, złóż brzegi i zawiń farsz wokół liścia.
- Na rozłożonych na dnie garnka plasterkach cytryny połóż roladki. Zalej dwiema szklankami wody i skrop resztą oliwy. Gotuj prez około 20 minut na wolnym ogniu. Podawaj po wystudzeniu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz