niedziela, 9 czerwca 2013

Sarma

Faszerowane liście winorośli z cytryną

- gołąbki po turecku


W większości krajów spożywa się jedynie owoce winnej latorośli, tylko w nielicznych rejonach świata jada się również liście rośliny. Jednym z krajów, gdzie chętnie zamiast liści kapusty, stosuje się do zawijania nadzienia liści winnej latorośli to Turcja. Gołąbki z liści winogron nazywa się sarma, dolma, czy też dolamades w Grecji. Nadzienie potrawy może być zarówno mięsne i bezmięsne, gotowane na parze i smażone. Dolma po turecku oznacza "nadziewane rzeczy"Jednak to słowo dotyczy ogólu warzyw, które się nadziewa - cukinii, bakłażanów, papryki i innych. Jeśli sprawa dotyczy już zawijanych liści winorośli z farszem, to precyzyjniej danie nazwać sarmą. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika oznaczającycego "zawinąć". Na świecie jednak ta ogólna nazwa przyjęła się bardziej. Dolma gotowana z oliwy z oliwek bez mięsa mielonego jest czasem nazywana yalancı dolma "yalancı" dosłownie oznacza "kłamcę", czyli fałyszwe, bo bezmięsne nadzienie. Zachęcam do spróbowania tych nietuzinkowych oszustów. Zapach soku z cytryny orzeźwiająco działa na zmysły. Najlepiej spożywać je lekko ostudzone, ale nie zimne. Liście lepiej wybrać mimo wszytsko mniejsze - przy większych liście są nieco sztywniejsze i twardsze.




Składniki:
  • 250 g świezych liści winorośli
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki
  • 150 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzeszków piniowych (użyłam poszatkowanych ziemnych)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego  ziela angielskiego
  • pieprz i sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • plasterki z cytryny
Liście winorośli po i przed obgotowaniem


Wykonanie:
  1. Obgotuj przez chwilę liście winorośli w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu odetnij ogonki z liści. Za pomocą blendera zmiksuj pomidora.
  2. Usmaż poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy. Jak tylko cebula się zeszkli dodaj przecier pomidorowy, ryż, orzeszki, oraz rodzynki. Sna z orzez chwilę i dodaj zblendowane pomidory i zalej 2 szklankami wody. Przypraw papryką, cynamonem, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu, mieszajac od czasu do czasu - do momentu aż ryż wchłonie wodę. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj sok z cytryny i zamieszaj.
  3. Na każdy liść winorośli nałóż około 2 łyżek farszu, złóż brzegi i zawiń farsz wokół liścia.
  4. Na rozłożonych na dnie garnka plasterkach cytryny połóż roladki. Zalej dwiema szklankami wody i skrop resztą oliwy. Gotuj prez około 20 minut na wolnym ogniu. Podawaj po wystudzeniu.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz