Grillowane bakłażany z pomidorami i fetą
Kuchnia grecka zazwyczaj spostrzegana jest jako zdrowa i prosta. Wiele potraw opiera się na bazie oliwy, czosnku, dużej ilości warzyw, jak pomidor, pparyka oraz świeżych ziół. Najbardziej popularny grecki produkt spożywyczy - czyli feta, w tłumaczeniu oznacza "plaster". Jest to ser solankowy, powstały na bazie mleka koziego i owczego luk wyłącznie owczego. Feta stanowi nazwę chronioną i zastrzeżoą dotyczy jedynie serów pochodzących z Grecji, mimo to jest bardzo chętnie podrabiana. Grillowane bakłażany z dodatkiem oliwy mają lekki słodki smak, z dodatkiem pomidorów i fety kompnują się idealnie. Czerwień pomidorów i fiolet oberżyny kolorowo wprowadzają w sezon jesieni.
Składniki:
- 1 średniej ub mniejszej wielkości bakłażan
- 1-2 pomidory o grubym miąższu (najlepiej rzymskie), drobno pokrojone, bez skóry
- 1 mała czerwona cebula, poszatkowana
- 1-2 ząbki czosnku, poszatkowane
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy
- 100 g sera feta
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta oregano
Przygotowanie:
- Umyj bakłażana i pokrój go na plasterki o średnicy około 1 cm. Oprósz solą i pozostaw na 15-20 minut aby puściły sok. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki w smaku i będzie chłonął mniej tłuszczu.
- W rondlu lub patelni z oliwą lekko usmaż czosnek, następnie dodaj cebulę i pomidory. Wymieszaj energicznie składniki ze sobą, dodaj cukier i czynność powtórz. Duś do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Opłucz plastry bakłażana pod zimną wodą, następnie odsącz nadmiar płyny za pomocą papierowych ręczników. Gdy będa już suche posmaruj z obu stron oliwą.
- Rozłóż plastry bakłażana na rozgrzanej patelni grillowej i przyrumień je przez kilka minut z obu stron. Bakłażan powinien być miękki. Zdejmij warzywo z patelni i rozłóż na talerzu. Na każdy krążek połóż przygotowaną wcześniej pomidorową masę. Wierzch oprósz serem feta. W razie potrzeby dodaj soli, pieprzu i oregano.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Olive Tomato
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz