czwartek, 19 września 2013

Szarlotka

Szarlotka

francuska szarlotka Vs. polski jabłecznik


Szarltoka, to ciasto, które od dawien dawna gościło na polskich talerzach. Niemniej jednak ów wyrób cukierniczy przypisuje się Francji, a dokładnie Marie-Antoine'owi Carême'owi. Jak mówi opowieść, Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, który był jego wieloletnim pracodawcą. Swoją nazwę szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, a późniejszej carycy. Jeśli chodzi o samą szarlotkę, nadzieniem najczęściej są jabłka, ale nie muszą nim być. Można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli, czy innych owoców W Polsce, sama nazwa wskazuje, jako nadzienie możemy użyć tylko jednego rodzaju owocu. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki. Są dwie szkoły jabłecznika, jeden gdy jabłka ścieramy na tarce i gotujemy - tworzy się wtedy jednolita masa oraz druga, gdzie kawałki jabłka są raczej większe. Co by nie było, jabłecznik stanowi jedno z najbardziej ulubionych ciast Polaków. W kawiarni, w gościach, czy we własnym domu chętnie serwujemy szarlotkę. Świetnie komponuje się z lodami waniliowym, czy z herbatą. Na ciepło i na zimno smakuje wybornie. Sezon na jabłka rozpoczęty - zatem pieczmy szarlotki!



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g zimnej margaryny
  • 4 jajka

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
  • 12 łyżeczek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Podsmaż lekko na patelni z cukrem zwykłym i wanilinowym. Na koniec dodaj kilka rodzynek i łyżeczkę cynamonu.

  2. W większej misce lub na stolnicy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego oraz margarynę. Połącz składniki ze sobą i dodaj 1 jajko i 3 żółtka z pozostałych jajek. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Włóż na godzinę do lodówki.

  3. Rozwałkuj ostrożnie ciasto i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Mi się ciasto bardzo rwało, więc układałam ciasto palcami. Wstaw do lodówki i z pozostałych z jajek białek ubij pianię stopniowo dodając przy tym pozostały cukier. Ubijaj aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. 

  4. Wyjmij formę z ciastem z lodówki na wierzch wyłóż jabłka. Pokryj je ubitą pianą z białek, a na to wyłóż pozostałą połowę ciasta. Wstaw d rozgrzenaego do 175 stopni piekarnika na około 40 minut. W przepisie była godzina, po 45 minutach już niestety dochodził zapach węgla. Po upieczeniu posyp wierzch cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło lub n drugi dzień.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz