poniedziałek, 23 września 2013

Tunezyjska sałatka z tuńczykiem

Tunezyjska sałatka z tuńczykiem

- z kaparami, jajkiem i szczypiorkiem


Jadłospis tunezyjski jest mieszanką wpływów śródziemnomorskich oraz kuchni berberyjskiej. Tunezja była krajem, przez które przeszło wiele dominujących kultur: Fenicjanie, Rzymianie, czy Arabowie i Francuzi. Oliwki, tuńczyk, jajka, wszelkiego rodzaju makarony, to produkty najczęściej stosowane w kuchni tunezyjskiej. W prezentowana sałatka dzięki papryczce chilli jest lekko pikanta, co też jest charakterystcyzne dla kuchni tunezyjskiej. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, lekka i co dla niektórych ma znaczenie - bezglutenowa. Świetnie spisuje się jako lekka kolacja dla dwojga. Największą zaletą poza faktem, że jest zdrowa - jej smak. Zdecydowany smak kaparów, papryki, czy szczypiorku łączy się ze sobą, tworząc małą ucztę dla podniebienia.




Składniki:
  • 1 żólta papryka (w oryginale zielona)
  • 2 pomidory najlepiej rzymskie lub 6 koktajlowych, pokrojone na ćwiartki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączony (170 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
  • 1 mały pęczek szczypiorku lub dymki cebuli, bardzo drobno posiekanej
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekana (w oryginale suszona, użyłam świeżej)
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki
Dressing: 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Stoisko z przyprawami - Medyna, Sousse
Przygotowanie:
  1. Pokrój paprykę na ćwiartki i oczyść z szypułki i gniazda nasiennego. Podgrzej na suchej patelni z obu stron do uzyskania miękkości. Kiedy papryka już się ostudzi pokrój w cienkie paseczki. Włóż paprykę do miski.

  2. Podziel tunczyka na osobne, drobne kawałki. Dodaj do miski z papryką. Na wierzch połóż pomidora, kapary i jajko. Posyp wierzch szczypiorkiem, pietruszką oraz drobno posiekaną papryczką chilli.

  3. Polej oliwą, posól niewielką ilością soli i pieprzu. 

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z tastemag.co.za

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz