Tunezyjska sałatka z tuńczykiem
- z kaparami, jajkiem i szczypiorkiem
Jadłospis tunezyjski jest mieszanką wpływów śródziemnomorskich oraz kuchni berberyjskiej. Tunezja była krajem, przez które przeszło wiele dominujących kultur: Fenicjanie, Rzymianie, czy Arabowie i Francuzi. Oliwki, tuńczyk, jajka, wszelkiego rodzaju makarony, to produkty najczęściej stosowane w kuchni tunezyjskiej. W prezentowana sałatka dzięki papryczce chilli jest lekko pikanta, co też jest charakterystcyzne dla kuchni tunezyjskiej. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, lekka i co dla niektórych ma znaczenie - bezglutenowa. Świetnie spisuje się jako lekka kolacja dla dwojga. Największą zaletą poza faktem, że jest zdrowa - jej smak. Zdecydowany smak kaparów, papryki, czy szczypiorku łączy się ze sobą, tworząc małą ucztę dla podniebienia.
Składniki:
- 1 żólta papryka (w oryginale zielona)
- 2 pomidory najlepiej rzymskie lub 6 koktajlowych, pokrojone na ćwiartki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączony (170 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
- 1 mały pęczek szczypiorku lub dymki cebuli, bardzo drobno posiekanej
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekana (w oryginale suszona, użyłam świeżej)
- 1 łyżka opłukanych kaparów
- 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Pokrój paprykę na ćwiartki i oczyść z szypułki i gniazda nasiennego. Podgrzej na suchej patelni z obu stron do uzyskania miękkości. Kiedy papryka już się ostudzi pokrój w cienkie paseczki. Włóż paprykę do miski.
- Podziel tunczyka na osobne, drobne kawałki. Dodaj do miski z papryką. Na wierzch połóż pomidora, kapary i jajko. Posyp wierzch szczypiorkiem, pietruszką oraz drobno posiekaną papryczką chilli.
- Polej oliwą, posól niewielką ilością soli i pieprzu.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z tastemag.co.za
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz