niedziela, 8 września 2013

Butter Chicken


Butter Chicken

- czyli kurczak maślany po indyjsku


Kurczak maślany jest bardzo popularnym daniem kuchni indyjskiej i pakistańskiej, mimo, że murgh makhani  to właściwa nazwa potrawy, w samych Indiach nazwa przyjęta to butter chicken. Istnieje wiele wariantów potrawy, kurczak powinien być marynowany w jogurcie i przyprawach przez całą noc. Najczęściej mieszanka przypraw składa się z garam masala, imbiru, czosku, limonki. pieprzu, kolendry, kuminu oraz chilli. Kurczak powinien być opiekany w tradycyjnym piecy tandoor, ale coraz częściej dopuszcza się obróbkę miesa poprzez grillowanie, pieczenie w pierkaniku, czy nawet smażenie. Sos jest mieszanką masła, rozdrobnionych pomidórów, śmietany i przypraw. Jak tylko sos zostanie przygotowany, powinno się wrzucić do niego przygotowanego wcześniej kurczaka i potrzymać na ogniu do lekkiego zgęstnienia. Danie podaje się z gotowanym ryżem lub pieczywem indyjskim. Potrawa, jak przystało na indyjską jest tucząca, warto jednak spróbować ze wględu na jej smak i właściwości rozgrzewające. Posiłek w sam raz na nadchodzącą jesień.



Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka pomidorów bez skóry, pokrojonych
  • 400 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 500 g udek z kurczaka pokrojonych w kostkę, bez skóry
  • 2 łyżki przyprawy tandoori masala
  • 1 łyżka oleju arachidowego, w przypadku stosowania przyprawy dać 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z limonki, ewentualnie cytryny

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj pokrojonego kurczaka z olejem i przyprawą tandoori. W oryginale powinno się piec kurczaka przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Możesz także usmażyć kawałki kurczaka a grillowej patelni bez tłuszczu.

  2. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż powoli, ok 15 minut, aż cebula zbrązowieje. Uważaj aby nie przypalić składników. Przełóż do odrębnego naczynia.

  3. Rozgrzej pozostałe masło na średnim ogniu. Dodaj pomidory z puszki, śmietanę, sok z limonki, sól i przyprawę garam masala. Zagotuj, zmniejszyć ogień, przykryj i duś przez 10 minut.

  4. Dodaj do naczyniaz sosem cebulę z czosnkiem oraz upieczonego/grillowanego kurczaka. Duś jeszcze przez kolejne 5 minut przed podaniem. Najlepiej potrawę przybrać świeżą kolendrą, a serwować z ryżem basmati, pieczywem naan, ewentualnie roti. 



Uwagi: 

  • Mój Butter Chicken trzymałam za długo na ogniu. W oryginalne sos powinien być bardziej płynny.
  • Przyprawę garam masala oraz tandoori masala można zakupić w sieci sklepów z orietalną żywnością - Kuchnie Świata.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z KuchnieOrientu.pl

Smacznego!

1 komentarz: