Butter Chicken
- czyli kurczak maślany po indyjsku
Kurczak maślany jest bardzo popularnym daniem kuchni indyjskiej i pakistańskiej, mimo, że murgh makhani to właściwa nazwa potrawy, w samych Indiach nazwa przyjęta to butter chicken. Istnieje wiele wariantów potrawy, kurczak powinien być marynowany w jogurcie i przyprawach przez całą noc. Najczęściej mieszanka przypraw składa się z garam masala, imbiru, czosku, limonki. pieprzu, kolendry, kuminu oraz chilli. Kurczak powinien być opiekany w tradycyjnym piecy tandoor, ale coraz częściej dopuszcza się obróbkę miesa poprzez grillowanie, pieczenie w pierkaniku, czy nawet smażenie. Sos jest mieszanką masła, rozdrobnionych pomidórów, śmietany i przypraw. Jak tylko sos zostanie przygotowany, powinno się wrzucić do niego przygotowanego wcześniej kurczaka i potrzymać na ogniu do lekkiego zgęstnienia. Danie podaje się z gotowanym ryżem lub pieczywem indyjskim. Potrawa, jak przystało na indyjską jest tucząca, warto jednak spróbować ze wględu na jej smak i właściwości rozgrzewające. Posiłek w sam raz na nadchodzącą jesień.
- 1/2 kostki masła
- 1 średniej wielkości cebula, posiekana
- 3-4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów bez skóry, pokrojonych
- 400 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka garam masala
- 500 g udek z kurczaka pokrojonych w kostkę, bez skóry
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- 1 łyżka oleju arachidowego, w przypadku stosowania przyprawy dać 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z limonki, ewentualnie cytryny
Przygotowanie:
- Wymieszaj pokrojonego kurczaka z olejem i przyprawą tandoori. W oryginale powinno się piec kurczaka przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Możesz także usmażyć kawałki kurczaka a grillowej patelni bez tłuszczu.
- Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż powoli, ok 15 minut, aż cebula zbrązowieje. Uważaj aby nie przypalić składników. Przełóż do odrębnego naczynia.
- Rozgrzej pozostałe masło na średnim ogniu. Dodaj pomidory z puszki, śmietanę, sok z limonki, sól i przyprawę garam masala. Zagotuj, zmniejszyć ogień, przykryj i duś przez 10 minut.
- Dodaj do naczyniaz sosem cebulę z czosnkiem oraz upieczonego/grillowanego kurczaka. Duś jeszcze przez kolejne 5 minut przed podaniem. Najlepiej potrawę przybrać świeżą kolendrą, a serwować z ryżem basmati, pieczywem naan, ewentualnie roti.
Uwagi:
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z KuchnieOrientu.pl
- Mój Butter Chicken trzymałam za długo na ogniu. W oryginalne sos powinien być bardziej płynny.
- Przyprawę garam masala oraz tandoori masala można zakupić w sieci sklepów z orietalną żywnością - Kuchnie Świata.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z KuchnieOrientu.pl
Smacznego!
wygląda super
OdpowiedzUsuń