Roladki bakłażanowe z serem feta
- z dodatkiem liści pietruszki i mięty
Mimo, że psianka podłużna uprawiana jest w parnych tropikach, czy subtropikach, warzywo stało się ukochaną rośliną spożywaną przez kraje wielu innych stref klimatycznych. Tam, gdzie uprawy bakłażana są nabardziej powszechne, czyli w m.in. w Indiach, oberżynę często traktuje się jako pokarm ludzi ubogich. Jeśli dać jej odpowiednie warunki do rozwoju, plony można zebrać już po pół roku od zasiewu. W Turcji bakłażany są warzywem cenionym, ze względu na walory smakowe, a takze fakt, że są tak uniwersalne. Można je faszerować, kroić miąższ w kostkę, dusić, gotować i smażyć, czy piec. Można także tworzyć z nich rolady - i taki pomysł mam do zaoferowania na dziś. Roladki z nadzieniem z fety - w oryginale powinien być ser owczy - w końcu feta to przybytek pochodzenia greckiego. Danie idealne sprawuje się jako przystawka.
Składniki;
- 125 g sera feta (w oryginale ser owczy)
- 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej
- 1 garść liści mięty, poszatkwane
- 1 garść natki pietruszki,, poszatkowane
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Umyj bakłażana i usuń szypułkę z nasadą. Pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Ułóż na desce, oprósz solą z obu stron i odstaw na 30 minut.
- Przygotuj nadzienie: Umyj, osusz i posiekaj drobno listki mięty i pietruszki. Równie drobno pokrój papryczkę chilli. Zetrzyj widelcem ser feta i wymieszaj wraz z ziołami, chilli i przyprawami.
- Spłucz pod zimną wodą plastry bakłażana i osusz papierowym ręcznikiem. Na każdy nałóż po łyżeczce, dwóch, nadzienia i zwiń w roladkę. Przeciśnij przez wykałaczkę aby roladki nie rozkręciły się. Usmaż roladki na patelni z oliwą z każdej strony. Przybierz miętą i podawaj jeszcze ciepłe z chlebem.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz