niedziela, 29 września 2013

Roladki z bakłażana i fetą

Roladki bakłażanowe z serem feta

- z dodatkiem liści pietruszki i mięty

Mimo, że psianka podłużna uprawiana jest w parnych tropikach, czy subtropikach, warzywo stało się ukochaną rośliną spożywaną przez kraje wielu innych stref klimatycznych. Tam, gdzie uprawy bakłażana są nabardziej powszechne, czyli w m.in. w Indiach, oberżynę często traktuje się jako pokarm ludzi ubogich. Jeśli dać jej odpowiednie warunki do rozwoju, plony można zebrać już po pół roku od zasiewu. W Turcji bakłażany są warzywem cenionym, ze względu na walory smakowe, a takze fakt, że są tak uniwersalne. Można je faszerować, kroić miąższ w kostkę, dusić, gotować i smażyć, czy piec. Można także tworzyć z nich rolady - i taki pomysł mam do zaoferowania na dziś. Roladki z nadzieniem z fety - w oryginale powinien być ser owczy - w końcu feta to przybytek pochodzenia greckiego. Danie idealne sprawuje się jako przystawka.




Składniki;
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • sól
  • 3-4 łyżki oliwy
  • wykałaczki
Nadzienie:
  • 125 g sera feta (w oryginale ser owczy)
  • 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej
  • 1 garść liści mięty, poszatkwane
  • 1 garść natki pietruszki,, poszatkowane
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
  1. Umyj bakłażana i usuń szypułkę z nasadą. Pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Ułóż na desce, oprósz solą z obu stron i odstaw na 30 minut.
  2. Przygotuj nadzienie: Umyj, osusz i posiekaj drobno listki mięty i pietruszki. Równie drobno pokrój papryczkę chilli. Zetrzyj widelcem ser feta i wymieszaj wraz z ziołami, chilli i przyprawami.
  3. Spłucz pod zimną wodą plastry bakłażana i osusz papierowym ręcznikiem. Na każdy nałóż po łyżeczce, dwóch, nadzienia i zwiń w roladkę. Przeciśnij przez wykałaczkę aby roladki nie rozkręciły się. Usmaż roladki na patelni z oliwą z każdej strony. Przybierz miętą i podawaj jeszcze ciepłe z chlebem.
Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz