sobota, 14 września 2013

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami


Już niedługo nadejdzie astronomiczna jesień. Dlatego warto sięgnąć do koszyka Pani Jesieni po jej smakowite dary. Obecnie owoce można dostać o każdej porze roku, ale żadne ciasto nie smakuje jak ze świeżymi owocami. Dziś śliwki. Przepis wygrzebany z odmętów ksiąg kucharskich szanownej Pani Matki.

Sama śliwka odmiana węgierka pochodzi z drzewa śliwy domowej i swój rodowód wywodzi z Kaukazu. Do najpopularniejszych odmian węgierki zaliczamy: węgierkę zwykłą, włoską czy Stanley. Nie wiem jakie były moje dodam, że smaczne:) Ważne by pestki dobrze odchodziły.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
    kostka masła
  • 1 szklanka cukru
    5 jajek
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kg śliwek
    Cukier puder do posypania (optymalny)


Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę.
  2. Dodajemy śmietanę i mieszamy aż ciasto będzie jednolite.
  3. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę proszek do pieczenia.
  4. Suche składniki łączymy z mokrymi. Wyrabiamy ciasto, przelewamy do formy.
  5. Umyte śliwki kroimy na połowę, wyjmujemy pestki. Połówki układamy skórka do dołu na cieście. Posypujemy cukrem pudrem.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze około 40 minut.
    Po ostudzeniu można znowu posypać cukrem pudrem.



Przepis zaczerpnięty z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego, Wydawnictwo Spółdzielcze 1984

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz