sobota, 28 września 2013

Zapiekanka jajeczna z bakłażanem

Bakłażan zapiekany z jajkami

- oberżyną Kaukaz wypełniony


Gruzińska kuchnia, podobnie jak turecka, docenia warzywo jakim jest bakłażan. Tamtejszy mistrzowie kuchni znają dziesiątki przepisów z użyciem oberżyny, to niemalże niekończąca się opowieść. Bakłażana się piecze, gotuje, dusi i grilluje z dodatkiem wielu przypraw, które na pierwszy rzut oka w ogóle nie wydają się pasować do warzywa. Zapiekanka jajeczna z bakłażana barzo zaskoczyła moje podniebienie. Słodkawo - słony smak pod serową skorupą wypełnij podniebienie nowym doznaniem. Zaskakujaco dobre i sycące, a co także istotne, zapiekanka jest banalnie łatwa i szybka w przygotowaniu.


Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2-3 jajka
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • szczypta bazyli
  • kilka liści świeżej kolendry, koperku, natki pietruszki i mięty
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz - szczypta
  • dodatkowo: 100 g sera feta, pół kulki mozzarelli lub innego sera


Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyj, obierz ze skóry - w tym celu najlepiej opiec warzywo w nagrzanym piekarniku lub na suchej patelni. Po zdjęciu skóry, miąższ pokrój w kostkę.

  2. Na rozgrzeną patelnie z oliwą wsyp bakłażana, pokrojoną drobno cebulę oraz poszatkowany czosnek oprószony solą. Przypraw pieprzem. Jak tylko bakłażan i cebula lekko się podrumienią odstaw z ognia i przełóż masę do żaroodpornego naczynia.

  3. W misce rozstrzep jajka z dodatkiem zieleniny - kolendrą, koperkiem, natką pietruszki i miętą. Dosyp ser feta. Wylej masę jajeczną na bakłażanową. Posyp startą mozzarellą, czy innym serem i oprósz czerwoną papryką. Zapiekaj do momentu ścięcia jaj - czyli około 20 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Oblicza Gruzji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz