piątek, 20 września 2013

Sałatka z kurczakiem z sosem orzeszkowym

Chińska sałatka z kurczakiem i makaronem 

z sosem z orzeszków ziemnych 



Składniki :
  • 250 g piersi z kurczaka (wyszło z jednej piersi z kurczaka)
  • 120 g makaronu vermicelli
  • 1 garść orzeszków ziemnych lub nerkowca
  • 1/2 szklanki buliony warzywnego
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 długiego ogórka pozbawionego gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki
  • 1 dymka posiekana
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej na wąskie paseczki
  • opcjonalnie: garść kiełków fasoli, garść natki kolendry, posiekanej, prażona cebula
Dressing:
  • 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
  • 2 cebulki z dymki posiekane
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 średniej wielkości papryczka chilli pokrojone w plasterki lub paseczki

Przygotowanie:
  1. Ugotuj pierś przez około 10 - 15 minut. Ostudź, za pomocą dwóch widelców lub pakcami porwij mięso na drobne kawałki.

  2. Ugutuj makaron vermicelli według opisu na opakowania lub wrzuć do gorącej wody i trzymaj w gorącej wody aż uznasz, że jest miękki. Możesz dodatkowo skropić makaron sosem sojowym i olejem sezamowym.

  3. Przygotuj dressing: na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę dymki i chilli przez 1-2 minuty. Dodaj masło orzechowe i smaż przez kilka sekund. Wlej bulion i wodę, delikatnie wymieszaj aby maśło orzechowe dobrze połączyło się z bulionem. Dodaj odrobinę wody, jeżeli sos wyda się zbyt gęsty.

  4. W misce połącz mięso kurczaka z makaronem, ogórkiem, dymka, chilli, papryką, natką oraz kiełkami fasoli. Polej całość ciepłym sosem, posyp orzeszkami i prażoną cebulką. Sałatka świetnie smakuje w wersji na ciepło, jak i na zimno.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z książki Chinese food made easy - Filozofia Smaku


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz