Chińska sałatka z kurczakiem i makaronem
z sosem z orzeszków ziemnych
- 250 g piersi z kurczaka (wyszło z jednej piersi z kurczaka)
- 120 g makaronu vermicelli
- 1 garść orzeszków ziemnych lub nerkowca
- 1/2 szklanki buliony warzywnego
- 3 łyżki wody
- 1/2 długiego ogórka pozbawionego gniazd nasiennych, pokrojone w plasterki
- 1 dymka posiekana
- 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej na wąskie paseczki
- opcjonalnie: garść kiełków fasoli, garść natki kolendry, posiekanej, prażona cebula
Dressing:
- 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
- 2 cebulki z dymki posiekane
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/2 średniej wielkości papryczka chilli pokrojone w plasterki lub paseczki
Przygotowanie:
- Ugotuj pierś przez około 10 - 15 minut. Ostudź, za pomocą dwóch widelców lub pakcami porwij mięso na drobne kawałki.
- Ugutuj makaron vermicelli według opisu na opakowania lub wrzuć do gorącej wody i trzymaj w gorącej wody aż uznasz, że jest miękki. Możesz dodatkowo skropić makaron sosem sojowym i olejem sezamowym.
- Przygotuj dressing: na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę dymki i chilli przez 1-2 minuty. Dodaj masło orzechowe i smaż przez kilka sekund. Wlej bulion i wodę, delikatnie wymieszaj aby maśło orzechowe dobrze połączyło się z bulionem. Dodaj odrobinę wody, jeżeli sos wyda się zbyt gęsty.
- W misce połącz mięso kurczaka z makaronem, ogórkiem, dymka, chilli, papryką, natką oraz kiełkami fasoli. Polej całość ciepłym sosem, posyp orzeszkami i prażoną cebulką. Sałatka świetnie smakuje w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z książki Chinese food made easy - Filozofia Smaku
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz