wtorek, 17 września 2013

Börek z fetą i miętą

Börek  z serowym nadzieniem

 z miętą i skórką z cytryny


Osoba, która potrafi przygotowac börek w domu, jest darzona dużym szacungiem w kręgu rodziny i przyjaciół. Przygotowanie ciasta yufka, z którego oryginalnie się przyrządza się börek pochłania wiele czasu i jest pracochłonne. Obecnie gotowe płaty ciasta yufka można kupic w sklepie, nadzienie nie jest już tak skomplikowane. Börek, tradycyjnie przygotowuje się z sera owczego, ziół i świeżych liści szpinaku. Danie często przybiera formę zapiekanki, którą po upieczeniu kroi się na kwadraty. Istnieją także wersje z nadzieniem z rybą, czy mięsem, ale są one znacznie mniej popularne. Potrawę serwuje się zarówno jako przystawkę, jak i danie główne, czasem pełni funkcję pożywnego śniadania. 



Składniki:
  • 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
  • 200 g sera feta
  • 200 g gęstego jogurtu typu grecki/turecki (6-10% tłuszczu)
  • 1 garść liści świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki skórki startej cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
  1. Przygotuj nadzienie: Rozgnieć ser feta, dodaj jogurt i wymieszaj. Posiekaj drobno listki mięty i wraz z startą skórką cytryny dodaj do masy serowo-jogurtowej. W razie potrzeby przypraw pieprzem. Dodaj łyżkę oliwy i ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Rozwinięty płat ciasta francuskiego pokrój na kwadraty około 10x10 cm. Po środku każdego nałóż po 1-2 łyżeczki nadzienia serowego. Złóż ciasto w trójkąty, sklejając jego brzegi.
  3. Wyłóż ciasta na natłuszczoną blachę i piecz przez około 30 minut  w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, lub do momentu kiedy staną się lekko rumiane.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz