piątek, 8 stycznia 2016

Celery Victor - sałatka z selera naciowego

Celery Victor

- amerykańska sałatka z selera naciowego


Historia amerykańskiej sałatki z selera sięga 1910 roku. Wynalazcą sałatki jest Victor Hirtzler, który był szefem kuchni w dopiero co wybudowanym, a słynącym wówczas luksusu  St. Francis Hotel w San Francisco w stanie Kalifornia. Victor Hirtzler był jednym z pierwszych szefów kuchni - celebrytów. Rozpowszechnił swój wizerunek jak również rozreklamował St. Francis Hotel poprzez wynalezienie wielu nowych dań, książki kucharskie jedgo autorstwa oraz wystawne kolacje z serwowanymi ekstrawaganckimi potrawami. Ten pochodzący z Francji kucharz, poza Celery Victor, wynalazł również potrawę szczególnie dziś powszechną w Stanach Zjednoczonych Crab Louie. Ponadto, Victor Hirtzler jest autorem takich dań jak: Chicken Salad Victor, Crab Cocktail Victor Victor Dressing. Celery Victor nazywane jest amerykańskim klasykiem. Sałatka zyskała szczególną popularność za sprawą Clarence Edwords i jej książką opublikowaną 1914 roku A Bohemian Guide to San Francisco Restaurants. Sałatka jest łatwa do przygotowania, a jej smak stanie się bardzo ciekawym dodatkiem do obiadu. Takie danie jak najbardziej mi odpowiada, szczególnie zważywszy na to, że często mam problem z wykorzystaniem łodyg selera naciowego, po wystarczającym zastosowaniu go w innych celach. Polecam. 



Składniki dla 3-4 osób:

  • 2/3 serca selera naciowego wraz z łodygami
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki musztartdy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka posiekanego koperku, pietruszki lub szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • marynowana papryka (zamiast dałam pokrojoną marchewkę)


Przygotowanie:

  1. łodygi selera obierz i pokrój na kawałki o ługości 7-10 cm. Włóż pokrojony seler do garnka z bulionem drobiowym i gotuj przez około 8-10 minut. Odstaw garnek z selerem w bulionie na dwie godziny.
  2. W małej misce wymieszaj musztardę z cukrem i 3 łyżkami bulionu, w którym gotował się seler. Dodaj olej i dopraw solą z pieprzem. 
  3. Pokrojone łodygi selera rozłóż na 3-4 talerzeach. Polej przygotowanym sosem musztardowym i oprósz posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz przybrać liściem z selera łodygowego na wierzchu. 
  4. Celery Victor podawaj z pokrojoną w wąskie paski marynowaną papryką lub marchewką. Sałatkę możesz podawać na liściu rzymskiej sałaty.

Smacznego!

1 komentarz: