poniedziałek, 18 stycznia 2016

Chana dal - cieciorka po indyjsku

Chana dal

- pikantna mieszanka indyjska z cieciorką


Dal, częściej zapisywane w formie Dhal - jest nazwą dla potrawa i produktów spożywczych z roślin strączkowych. W tej grupie mieszczą się rozmaite potrawy przyrządzane na bazie grochu, fasoli, soczewicy, czy cieciorki. Odmian roślin strączkowych, które są uprawianych w Indiach jest wiele, dużo z nich zupełnie nie są znane, ani tym bardziej spożywane w Europie. Rośliny strączkowe są bardzo ważne w diecie Indusów, zwłaszcza tych, którzy są wegeterianami - zawierają bowiem wiele białka. Potrawy typu dal szczególnie powszechne są na północy Indii. Tam dal spożywane jest w postaci curry i w zestawieniu z ryżem traktowane jest jako samodzielne danie. Chana dal jest potrawą opartą o łuskaną ciecierzycę. Wyłączająca sam proces namaczania ciecierzycy w celu jej napęcznienia potrawa jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Jest to danie smaczne i sycące. Rozgrzeje żoładek w te coraz chłodniejsze dni. Doskonale będzie smakować zestawione z ryżem i w ten sposób stanie się dobrym przykładem dania typu dal-bhat-tarkari, czyli dal-ryż-warzywa. Potrawę najlepiej podawać z świeżo pokrojoną kolendrą.



Składniki dla 4 osób:
  • 1,5 szklanki suszonej ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli, w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka ziaren żółtej gorczycy
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki wiórek kokosa
  • 2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
  1. Wsyp cieciorzycę do średniej miski i zalej ją wodą. Zostaw na noc do napęcznienia. Odcedź. Ugotuj ciecierzycę we wrzątku do miękkości i odcedź.
  2. W dużym rondlu rozgrzej olej i usmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj imbir, czosnek, orazwszystkie przyprawy oraz ziarna gorczycy. Smaż, nieustannie mieszając do momentu aż zacznie się wydzielać wyraźny aromat.
  3. Dołóż nieodsączone i rozgniecione pomidory, cieciorkę, śmietankę z wiórkami kokosowymi i sól. Gotuj całość mieszając przez około 5 minut lub do momentu, aż mieszanka zgęstnieje.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze: