niedziela, 5 maja 2013

Naleśniki bananowe

Naleśniki bananowe

słodko-kwaśny deser

Tajlandia jako kraj kulinarny jest raczej mało znana do przygotowania w warunkach domowych, a to ze względu na trudność zdobycia wielu stosowanych przez Tajów składników. Jako desery Tajowie spożywają głównie owoce - sycą, nawadniają i łagodzą kubki smakowe po ostrych potrawach. Część owoców nie jest u nas znana z powodu, że owoce kiepsko znoszą transport. Jednak pomelo, liczi czy banany można u nas swobodnie dostać w licznych supermarketach. Dziś deser z tymi ostatnimi.  Podobno w Tajlandii rośnie około 20 odmian bananów. 




Składniki:
  •  4 banany
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 cytryny
  • 1/4 szklanka cukru + 1/3
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko 
  • masło do smażenia
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy wiórki i 1/4 szklanki cukru. Mieszamy.

  2. Osobno łączymy jajko z mlekiem, następnie dodajemy do suchej masy. Mieszamy łyżką tak aż masa będzie jednolita.

  3. Z ciasta smażymy na maśle naleśniki - powinno wyjść około 4 w zależności od wielkości.

  4. Banany kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy je na maśle tak długo aż się zarumienią i będą miękkie.

  5. Dodajemy 1/3 szklanki cukru (brązowy jeśli mamy) i podsmażamy aż cukier zacznie się karmelizować.

  6. Z cytryn wyciskamy sok. Na koniec dodajmy do bananów mieszamy.

  7. Naleśniki przekładamy masą bananową i polewamy sosem z bananów. Podajemy na ciepło.
    Całość można udekorować wiórkami.

Uwagi:
Deser jest bardzo słodki. Dlatego porcja jest dobra na 4 osoby lub 5, w zależności na jak duże kawałki pokroimy. Naleśniki serwujemy na ciepło, chociaż na zimno są także wyśmienite. W przepisie był użyty sok z limonki oraz 1/3 szklanki cukru brązowego, tnąc koszta zastąpiłam go sokiem z cytryny i białym cukrem.

Przepis zaczerpnięty -zmodyfikowany  z "Atlas Kulinarny Świata: Tajlandia", Gazeta Wyborcza.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz