piątek, 3 maja 2013

Lahmacun

Lahmacun

- czyli turecka pizza


Lahmacun to tradycyjna turecka potrawa, popularnie sprzedawanym daniem na ulicach tego kraju w lokalnych fast foodach. Pizza turecka składa się z cienkiego ciasta oraz nadzienia z mielonego mięsa i warzyw. Istnieje wiele technik przyrządzania lahmadżun, dodatki także są najróżniejsze. Dwie najbardziej popularne pochodzą z miast Gaziantep i Urfa. W przepisie z pierwszego miasta, używa się głównie czosnku do okraszenia mielonego mięsa, w drugiej miejscowości stawia się na cebulę. Lahmacun tradycyjnie wypieka się w kamiennych piecach, czego efektem jest niesamowity aromat i smak pizzy, trudny do skopiowania w warunkach domowych. Pizzę najczęściej skrapia się sokiem z cytryny, a ponieważ ciasto jest cienkie tworzy się z niego wrapa wypełnionego świeżo skrojonymi warzywami. Osobiście, danie bardzo przypadło mi do gustu. Wołowina nie jest wcześniej smażona, tylko zapiekana. Kilka porcji pizzy potrafi dać uczucie sytości na przynajmniej połowę dnia - a pomyśleć, że w Turcji lahmacun często pełni funkcję przystawki. 



Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
Farsz:
  • 350 g mielonej wołowiny (możesz ewentualnie zużyć opakowanie 500 g)
  • 1 cebula 
  • 1/2 dłuższego lub 1 mniejszy strąk papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory bez skóry lub 200 g z puszki
  • 1/2 większej czerwonej papryki lub 1 mniejsza
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • mielony kumin, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli

Sos jogurtowy:
  • 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu bałkańskiego - jest znacznie bardziej gęsty od pozostałych)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo: gotowy sos sambal oelek



Przygotowanie:
  1. Do niewielkiej miski wsyp rozdrobnione drożdże, posyp cukrem pudrem, dolej ciepłej wody. Zamieszaj i odstaw na  5 minut. Do większej miski przesiej mąkę i sól. Dolej drożdże z wodą i wyrób na w miarę gładkie i sprężyste ciasto. Wysmaruj ręce oliwą uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  2. W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój cebulę, papryczkę chilli, czosnek, paprykę, pietruszkę i pomidory na niewielkie kawałki i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wyłóż mięso wołowe do miski lub głębszego naczynia, rozlej przygotowany płyn i dobrze wymieszaj, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Przypraw kuminem, pieprzem i odrobiną soli.

  3. Wyrób ciasto na stolnicy i rozwałkuj. Ilość ciasta starcza na 3 płaty pizzy. Na każdym płacie rozsmaruj przygotowane nadzienie. Blachę wysmaruj odrobiną oliwy lub oprósz mąką i piecz pizze w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni Celsjusza przez około 9-10 minut.

  4. Składniki na sos wymieszaj ze sobą. Posmaruj gotowe lahmacun sosem sambal oelek i sosem jogurtowym. Przybierz liśćmi natki pietruszki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz