wtorek, 21 maja 2013

Pikantna wieprzownia w karmelu

Pikantna wieprzowina w karmelu

- bardziej słodka niż pikantna


Drób jest najczęsciej spożywanym mięsem w Wietnamie. Zaraz obok potraw z kurczaka, gęsiny, czy kaczki, najbardziej popularne są tam dania z wieprzowiny i wołowiny. W przeciwności do kuchni europejskiej, Wietnamczycy wykorzystują w kuchni każdą część świni, sporządzając z jej mięsa rozmaite dania. Miejscowy specjał stanowią polędwiczki wieprzowe w sosie karmelowym i tamaryndowcem, czy też z dodatkiem prażonych orzeszków, octu balsamicznego oraz bazylii. Bun cha - to bardzo popularne grillowane szaszłyki z marnowanej wieprzowiny sprzedawane na okolicznych targowiskach. 



Składniki:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 750 g karkówki wieprzowej, pokrojonej na 3-centymetrowe kawałki
  • 1 duża cebula (200 g), pokrojona na trójkąty
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy sambal oelek
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 1 drobno pokrojona dymka


Przygotowanie:
  1. Na większej patelni podgrzej olej i podsmaż wołowinę energicznie mieszając do momentu aż się zarumieni i zmięknie. Dodaj cebulę i smaż aż i ta zmięknie. Połóż pokrywkę na patelnie i zdejmij z ognia.
  2. W mniejszym rondelku wlej 1/4 szklanki woy i wsyp cukier. Podrgzewaj bez gotowania, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, syop powinien stać się złotobązowy.  Wlej pozostałą wodę i dodaj sos rybny. Zmniejsz płomień i gotuj aż połowa płynu odparuje.
  3. Polej wieprzowinę karmelowym sosem, dodaj sambal oelek oraz przyprawę pięciu smaków. Podsmażaj na wolnym ogniu bez przykrycia przez mniej więcej 5 minut. Uważaj aby nie przypalić - mięso powinno się tylko dosmażyć.
  4. Posyp wieprzowinę posiekaną dymką. Najlepiej podać z ugotowanym ryżem.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz