Tarta cytrynowa
powiew orzeźwienia w upalny dzień
We francuskim mieście Mentona każdego roku obchodzone jest święto cytryny, kończące się sezon zimowy. Cytryna - zwana cytryną zwyczajną, czy też właściwą, pochodzi z południowo wschodnich Chin, co ciekawe już nie jest spotykana w stanie dziko rosnącym, czy hodowanym. Drzewo cytrynowe powstało najprawdopodobniej ze skrzyżowania limy i cytrona. Owoc jest doskonałym źródłem witaminy C i B1. W Europie pojawiła się w XI wieku, a do Ameryki trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Popularność cytryny przypada po roku 1720, w tym okresie dowiedziono jej skuteczność w walce z groźną chorobą popularną wśród marynarzy - szkorbutem. Pod koniec XVIII wieku nakazano załodze angielskiej floty spożywać codziennie 30 g soku z cytryny, co okazało się najlepszym i najprostszym rozwiązaniem uchronienia się przed szkorbutem. Obecnie najwięcej plantacji cytryn mają takie kraje jak Stany Zjednoczone, Włochy, Brazylia, Meksyk, Grecja i Hiszpania. Mimo, że smak cytryny wykrzywia niemoralnie nasze twarze, to jednak jest jednym z najpopularniejszych owoców dodawanych do najrozmaitszych rodzajów potraw.
Składniki:
- 1 1/2szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- 1 1/2 szklanki cukru
- 6-7 cytryn
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, żółtkami i masłem. Zagniatamy ciasto tak by się lepiło. Wkładamy do folii aluminiowej i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Przykryty dodatkowym papierem do pieczenia i obciążony fasolą pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zdejmujemy obciążenie z ciasta i schładzamy.
- Cytryny sparzamy i kroimy na dość cienkie plasterki. W rondlu gotujemy syrop z 1/4 szklanki wody i szklanki cukru. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy partiami plasterki cytryn. Gotujemy przez 2 minuty na małym ogniu i wyciągamy na sitko.
- Plasterki układamy na cieście, posypujemy 1/4 szklanką cukru i wstawiamy na 25 minut do piekarnika.
- Po wyjęciu i wystygnięciu posypujemy płatkami migdałowymi.
Wybrałam raczej większe cytryny bo łatwiej się je kroi. Samo ciasto po upieczeniu wydaje się suche ale cytryny dodają mu soku i wychodzi dość soczyste.
Przepis zaczerpnięty -zmodyfikowany z "Atlas Kulinarny Świata: Francja Południowa" Gazeta Wyborcza.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz