poniedziałek, 13 maja 2013

Stir Fried Pork with Cabbage

Smażona wieprzowina z kapustą pekińską

- szybkie danie, rodem z kraju, w którym cenna jest każda minuta

Japończycy zaczęli konsumować mięso stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku. Wcześniej było spożywane jako rodzaj lekarstwa. To przybywający do Kraju Kwitnącej Wiśni Amerykanie i Europejczycy wprowadzili do japońskiego menu na stałe dania mięsne. W 1872 roku cesarz Meji z okazji Nowego Roku zjadł posiłek mięsny - oczywiście spotkało się to ze znaczną dezaprobatą wśród mnichów buddyjskich i kapłanów sintoistycznych, niemniej jednak wpływy zachodnie okazały się być silniejsze od tradycji. Wkrótce po tym wydarzeniu został zniesiony zakaz spożywania mięsa. Z początku Japończycy mieli niemały problem z obróbką mięsa z powodu zupełnego braku doświadczenia w tym zakresie. Mięso zawsze było krojone w cienkie plastry, aby jak najszybciej go usmażyć, czy upiec. 



Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 8 liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
  1. W średniej wielkości misce wymieszaj cukier, ocet, sos sojowy i starty imbir.Mieszaj do rozpuszczenia się cukru.
  2. Pokrój polędwiczkę na 5 centymetrowe kawałki, a następnie każdy z nich na cienkie plasterki. Włóż mięso do miski z marynatą i odstaw na 10 minut. Nie przekrocz tego czasu, inaczej mięso zacznie być twarde. Odsącz nad miską, a marynatę zachowaj.
  3. Usuń sztywne części kapusty, a liście pokrój na 4-centymetrowe kwadraty.
  4. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż mięso przez 3 minuty na dużym ogniu, przy czym cały czas mieszaj. Dodaj kapustę i pozostałą marynatę. Podawaj z gotowanym ryżem.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz