Cukinia z sosem chilli i bazylii
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
- 1 czerwna papryczka chilli, drobno posiekana
- oliwa z oliwek do smażenia
Cukinia pokrojona w plastry |
Przygotowanie:
- Pokrój cukinię wzdłuż na plastry o średnicy około 5 mm. Smaż je partiami na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej do momentu aż staną się miękkie.
- W misce wymieszaj bazylię, chilli i ocet. Dodaj usmażone plastry cukinii i dobrze wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw na conajmniej godzinę. Możesz podawać z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz