niedziela, 19 maja 2013

Cukinia z sosem chilli i bazylii

Cukinia z sosem chilli i bazylii


Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
  • 1 czerwna papryczka chilli, drobno posiekana
  • oliwa z oliwek do smażenia


Cukinia pokrojona w plastry

Przygotowanie:
  1. Pokrój cukinię wzdłuż na plastry o średnicy około 5 mm. Smaż je partiami na rozgrzanej oliwie na patelni grillowej do momentu aż staną się miękkie.


  2. W misce wymieszaj bazylię, chilli i ocet. Dodaj usmażone plastry cukinii i dobrze wymieszaj. Miskę przykryj i odstaw na conajmniej godzinę. Możesz podawać z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz