Spaghetti z czosnkiem i chilli
- a także z bułką tartą i pietruszką
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 1/4 szklanki oliwy
- 50 g masła
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 małe świeże posiekane papryczki chilli bez pestek (użylam zielonej i czerwonej)
- 1/5 szklanki bułki tartej
- 1/3 pęczka grubo poszatkowanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki drobno startej cytryny
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron spaghetti al dente - około 15 minut w osolonej, wrzącej wodzie.
- Na dużej patelni podgrzej połowę oliwy z masłem. Gdy masło już się rozpuści doda czosnek, papryczki chilli oraz bułkę tartą. Smaż do lekkiego zarumienia się bułki tartej.
- W dużej misce wymieszaj makaron z zasmażką oraz pietruszką. Dodaj startą skórkę cytryny i resztę oliwy. Podawaj na ciepło.
Uwagi - danie rózni się od typwych dań z makaronów, jest bowiem nieco suche. Smak papryczek chilli detronizuje czosnek. W oryginale sugerowano użyć 2 szklanek bulki tartej w stosunku do 375 g makaronu. Użylam jednej i to okazało się stanowczo za dużo, danie było lekko zapychające, dlatego też zmniejszyłam użycie bułki tartej do polowy.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Jeżeli lubisz włoskie makarony, polecam:
- Pasta alla puttanesca - czyli makaron nierządnicy
- Spaghetti neapolitańskie
- Makaron z wędzonym łososiem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz