sobota, 4 maja 2013

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

- z serkiem mascarpone oraz miętą

Wieść niesie, że jedno z najpopularniejszych dań polskich zostało do nas sprowadzone z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Ich smak jest nam znany już od XIII wieku. Sama nazwa dania pojawiła się znacznie później, bo w połowie XVII wieku, początkowo utrzymując formę "piróg". Istnieje kilka hipotez ów nazwy. Jedna z nich wskazuje, że jest zapożyczonym słowem z dialektu uralskiego (piirag), natomiast inna, że pochodzi od rosyjskiego słowa "pir" oznaczającego święty, czy uroczystość lub też staro-cerkiewno słowiańskiego "piru". Tłumaczy się to faktem, że pierogi niegdyś były przygotowywane wyłącznie z okazji świąt, a każde święto przedstawiało inny rodzaj pieroga: kurniki - duże pierogi weselne, knysze - żałobne, koladki - pierogi w okresie kolędowania, sanieżki i socznie - przygotowywane z okazji imienin. Pierogi z jagodami, to słodka typowo polska odmiana. Nadzienie prosto z naszych lasów i wspomnienie smaku dzieciństwa. Jagody wzmacniają odporność, mają właściwości lecznicze i poprawiają ostrość widzenia. Jeszcze chwila cierpliwości, przyjdzie lato, a wraz z nimi spacery po lesie. Na jagody.



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1  łyżka masła (najlepiej stopionego, ewentualnie oleju)
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 g jagód
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty

Przygotowanie:
  1. Opłucz pod delikatnym strumieniem jagody i osusz na papierowych ręcznikach. Wsyp do miseczki i wymieszaj z serkiem mascarpone, posiekaną mięta oraz cukrem.


  2. Przesiej mąkę do większej miski, dodaj sól, masło i jajko. Wymieszaj i stopniowo dolewaj gorącą wodę (jeżeli zajdzie potrzeba możesz, dodać więcej mąki). Wyrabiaj ciasto aż stanie się miękki i elastyczne. 


  3. Rozwałkuj ciasto i za pomocą małej szklanki wytnij kółka. Na łóż na każde po małej łyżeczce nadzienia, zlep brzegi i przygnieć rogi widelcem. Wrzucaj kolejno pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj do miękkości przez około 2 minuty. Odsącz pierogi i od razu podawaj posypane śmietaną i brązowym cukrem. Przybierz liśćmi mięty,




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestii Smaku: Pieorgi z jagodami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz