Zupa z ciecierzycy
z makaronem
Ciecierzyca jest rośliną strączkową, wydającą piękne kwiaty i owoce , mające zastosowanie w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch, używa się ich również w podobnych okolicznościach. W epoce brązu cieciorka stała się znanym składnikiem kulinarnym we Włoszech. Rzymianie z tego okresu operowali już kilkoma przepisami z użyciem ciecierzycy pospolitej. W tym przepisie - zupa z ciecierzycy i pomidorów o lekko kremowej konsystencji.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyszka suszonego rozmarynu, zawiniętego w gazę
- 2 szklanki bulionu
- 1 puszka pomidorów w puszcze, rozdrobnionych
- 1 puszka cieciorki
- 1 pęczek pietruszki
- pieprz, sól
Cieciorka, ciecierzyca pospolita |
Przygotowanie:
- Dodaj odrobinę oliwy do rondela i podsmaż poszatkowany czosnek. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory wraz z sosem pomidorowym i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia. Dolej bulionu, resztę oliwy, posztakowaną pietruszkę oraz cieciorki (wcześniej wypłucz cieciorkę przez sito). Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Zmiksuj blenderem połowę zupy na krem. Dolej z powrotem do zupy i zamieszaj. Zagotuj makaron (najlepiej szerokie długie wstążki). Zupę możesz przygotować dzień wcześniej. Podawaj z makaronem i petruszką. Zupa ma konsystencję pośrednią między typową rzadką zupą a kremem.
Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku
Jeśli jesteś smakoszem włoskich zup, zajrzyj też tutaj:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz