poniedziałek, 20 maja 2013

Pasta alla vodka

Papparadelle alla vodka

-  z ziemi włoskiej do polskiej


Pasta alla vodka, to jedne z najpopularniejszych na świecie włoskich sposobów przyrządzania makaronu. Zaskakuje fakt, że tak mało popularny jest w Polsce. Przyzwyczajeni jesteśmy, że do potraw dodaje się wino, ale wódkę? Wódka służy do picia - nie do jedzenia! Dokładne pochodzenie tego dania nie jest znane, ponadto niewielu rościło sobie prawa do bycia autorem tego wynalazku.  Według Pasquale Bruno, Jr, autora The Ultimate Pasta Cookbook makaron, penne alla vodka (w oryginale ów pasta powinna być przygotowywana na bazie makaronu penne) został wynaleziony w Dante, restauracji w Bolonii, we Włoszech. Inna przesłanka, pochodząci od Pauli Franzese, amerykańskiej profesor prawa twierdzi, która twierdzi, że to jej ojciec, Luigi Franzese, pochodzący z Neapolu w 1931 roku opracował pierwszą recepturę pasty, nazywając ją penne alla Rosja - ze względu na wódkę w potrawie. Kolejna pogłoska pochodzi z książki kucharskiej  Williams-Sonoma Essentials of Italian mówiąca, że potrawa została wynaleziona w 1980 roku przez rzymskiego kucharza dla firmy produkującej wódkę, która chciała w ten sposób spopularyzować swój porodukt we Włoszech. Podsumowując, chociaż nieznane są okoliczności jej powstania, to danie znalazło wielu wielbicieli. Teraz najwyższa pora, czy staniemy się jedynymi z nich:



Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 60 g cienkich plasterków szynki surowo wędzonej, najlepiej typu prosciutto
  • 400 g pomidorów z puszki, rozdrobnionych
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, użyłam też 1/5 świeżej drobno posiekanej
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany - użyłam typu greckiego
  • 1/4 szklanki wódki
  • sól
  • 250 g makaronu papparradelle
  • 1/3 szklanki świeżo startego sera
Przygotowanie:
  1. W średniej wielkości rondlu roztop masło, dodaj czosnek oraz cebulę - usmaż do zarumienienia. Wrzuć szynkę i podsmaż przez około 1 minutę. Dodaj pomidory z puszki, mieloną i świeżą paprykę, Staranie wymieszaj. Gotuj na ogniu przez około 5 minut.


  2. Dolej śmietanę i często mieszając gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą.


  3. W oddzielnym garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj soli i ugotuj makaron pappardelle al dente. Odcedź i rozłóż po talerzach. Rozlej na makaron sos, oprósz serem. Makaron do wymieszania z sosem zostaw dla konsumentów. Podawaj gorące.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz