poniedziałek, 1 lipca 2013

Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów



Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów: podgrzybki i prawdziwki + 500 ml gorącej wody
  • 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól do smaku
  • ewentualnie śmietana 


Przygotowanie:

  1. Zalej grzyby gorącą wodą i odstaw na około 15 - 20 minut. Następne doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. 

  2. Obierz marchewkę, seler i pietruszkę  i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z gotowym bulionem. Dodaj szczyptę ziela angielskiego, piperzu oraz liście laurowe. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż warzywa staną się miękkie. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia na patelni z odrobiną oliwy, dodaj do bulionu. 

  3. Przez sito przelej gotowy wywar do większego garnka, dodaj grzyby oraz wodę, w której się moczyły Gotuj przez kolejne 10 minut. Jeżeli chcesz zabielić zupę śmietaną, wpierw wymieszaj ją w kubku z odrobiną wywaru i energicznie wymieszaj. Dzięki temu unikniesz jej zważenia. 

  4. Podawaj zdrobnymi kluseczkami babuni.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz