Zupa z suszonych grzybów
- 1 szklanka suszonych grzybów: podgrzybki i prawdziwki + 500 ml gorącej wody
- 500 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- szczypta ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz, sól do smaku
- ewentualnie śmietana
Przygotowanie:
- Zalej grzyby gorącą wodą i odstaw na około 15 - 20 minut. Następne doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości.
- Obierz marchewkę, seler i pietruszkę i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z gotowym bulionem. Dodaj szczyptę ziela angielskiego, piperzu oraz liście laurowe. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż warzywa staną się miękkie. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia na patelni z odrobiną oliwy, dodaj do bulionu.
- Przez sito przelej gotowy wywar do większego garnka, dodaj grzyby oraz wodę, w której się moczyły Gotuj przez kolejne 10 minut. Jeżeli chcesz zabielić zupę śmietaną, wpierw wymieszaj ją w kubku z odrobiną wywaru i energicznie wymieszaj. Dzięki temu unikniesz jej zważenia.
- Podawaj zdrobnymi kluseczkami babuni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz