Apple Crumble
- czyli kruszonka z jabłkiem
Apple Crumble to danie o korzeniach brytyjsko-irlandzkich. Ciasto jest stosunkowo młode pierwsze wzmianki pochodząc z połowy XIX wieku. Apple Crumble lub jak Amerykanie nazywają Apple Crisp to bardzo prosta potrawa, na którą składają się jabłka wyłożone na dnie i posypka składająca się z mieszanki mąki, cukru i masła. W innych wersjach można spotkać na wierzch wyłożone płatki owsiane, orzechy, migdały, czy już gotowe pokruszone ciastka. Kruszonka stała się popularna podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało wielu składników potrzebnych do ciasta - wtedy zamiast mąki stosowano bułkę tartą. Obecnie istnieje mnóstwo odmian i szkół wykonania apple crumble, tutaj przedstawiam przepis najprostszy. Kruszonkę z jabłkiem najlepiej spożywać z kremem, np. custard lub lodami waniliowymi.
- 4-6 jabłek (użyłam szarej renety)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 1 kropla aromatu waniliowego
- 1 cm startego świeżego imbiru
- ewentualnie: sok z połowy cytryny (szara reneta jest raczej kwaśną odmianą, zatem pominęłam)
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i podziel na ćwiartki. Pokrój na plasterki grubości około 1 cm. Ułóż jabłuszka w żaroodpornym naczyniu. Posyp je gałką, cynamonem oraz cukrem, oprósz startym imbirem i skrop ewentualnie cytryną.
* Jeżeli używasz jabłek, które mają twardy miąższ, warto je wpierw przełożyć do garnka razem z 4 łyżkami cukru i wodą i gotować je do miękkości przez około 5-8 minut, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
* Jeżeli używasz jabłek, które mają twardy miąższ, warto je wpierw przełożyć do garnka razem z 4 łyżkami cukru i wodą i gotować je do miękkości przez około 5-8 minut, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem i utrzyj palcami z masłem. Gdy kruszonka stanie się w miarę jednolita i będzie przypominać okruchy chleba - wysyp ją równomiernie do naczynia z jabłkami. Możesz lekko przycisnąć. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Kruszonka powinna nabrać rumianego koloru.
3. Apple Crumble powinno się podawać jeszcze ciepłe, a najlepiej gorące. Można je także spożywać na chłodno, aczkolwiek lepiej smakuje w gorącej propozycji. Deser można podgrzewać w mikrofalówce i podawać z bitą śmietaną, czy lodami.
Smacznego!
British folklore hyperlinks April Idiot's Day to the city of Gotham in Nottinghamshire.
OdpowiedzUsuńAlso visit my website - legal stimulants