środa, 2 października 2013

Dorada z salsą z pietruszki

Dorada z salsą z pietruszki

w pomidorach


Dorada jest bardzo cenionym gatunkiem ryb. Była ulubioną rybą starożytnych Rzymian. Poławia się ją  i hoduje w sadzach morskich, głównie w krajach takich jak Grecja, Turcja, czy Hiszpania i Włochy. Dorady najczęściej się piecze lub grilluje, znacznie rzadziej można ją spotkać w postaci filetów rybnych. Co ciekawe, dorada bywa częstym składnikiem japońskiego sushi. Salsa stanowi potrawę kuchni latynoskiej, charakterystyczna jest bardziej dla kuchni meksykańskiej aniżeli hiszpańskiej. Stanowi rodzaj zimnego, najczęściej pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pokrojonych warzyw, owoców i ziół. Samo słowo salsa znaczy po hiszpańsku "słone" i pochodzi od łacińskiego słowa sal, czyli "sól". Co wydać się może sporym zaskoczeniem, definicja salsy w polskim słowniku widnieje od 1564 roku. Została zamieszczona przez polskiego leksykografa Jana Mączyńskiego, który opisał termin salsy następująco: "w czym co maczają, przysmak, szalsza". Zygmunt Gloger w encyklopedii staropolskiej określa sale jako kwaskowatą przyprawę do potraw, sos z dodatkiem pieprzu. W obecnych czasach rodzajów salsy jest bez liku. Dziś zaprezentujemy jedną z nich, mniej pikantna, bardziej przyjemnie kwaskowata, w końcu z pietruszki, bogatym źródle witaminy C.



Składniki:
  • 2 dorady, każda po ok. 300 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże pomdory, obrae ze skóry, pozbawione pestek i drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki octu z białego wina (użyłam balsamicznego)
  • 2 łyżeczki oliwy dodatkowo
Salsa z pietruszki:
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 szklanki świezych liści pietruszki (w oryginale kolendry), drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego, ew. ketchupu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oliwy
Jako dodatek możesz podać ziemniaki w koszulkach

Przygotowanie:
  1. Przygotuj salsę: zmiksuj za pomocą blendera czosnek, pietruszkę, skórkę z cytryny, kmin rzymski, przecier pomidorowy i cukier na gładką masę. Powoli dolewaj cienki strumieniem oliwę aby równomiernie pokryła się z reszta składników salsy.

  2. Wykonaj trzy głębokie nacięcia po obu stronach ryby. Posmaruj połową salsy z pietruszki. 

  3. Rozgrzej oliwę na odpowiednio dużej patelni, smaż ryby, aż ładnie przyrumienią się po obu stronach i będa gotowe do zjedzenia. W trakcie smażenia posmaruj je reszta salsy z pietruszki. Uważaj aby nie przywarły do patelni.

  4. Wyłóż usmażone dorady na talerze. Przybierz je pokrojonymi w drobna kostkę pomidorami oraz liścmi pietruszki. Skrop octem winnym i dodatkową oliwą. Podawaj na ciepło.
Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz