środa, 18 grudnia 2013

Rogaliki Migdałowe

Rogaliki Migdałowe

ciasteczka dla wytrwałych 


Każda dobra austriacka Fraulein przygotowuje się do świąt zawczasu. Najpóźniej tydzień przed obchodami zasiada z rodziną, czy też sama do tworzenia miniaturowych ciasteczek. Forma łakoci jest dowolna i każda jest dobra. Ciasteczka przybierają zarówno kształt nieforemnych balasków, czy też okrągły. Dodatków też jest wiele, najczęściej dodaje się orzechy, migdały oraz czekoladę. Po upieczeniu ciasteczka chowa się do puszek lub zamrażalnika - biada temu z rodziny, który sięgnie do zapasów przed właściwym czasem! Dziś prezentujemy rogaliki migdałowe na bazie z kruchego ciasta -  prosto z Austrii. Według przepisu należy upiec tydzień przed i przechowywać w puszce żeby przesiąkły aromatem. Zweryfikujemy. 



Składniki:
  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 g płatków migdałów
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania


Przygotowanie:
  1. Zimne masło siekamy z mąką na drobne grudki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Formujemy małe rogaliki (wielkość uszek do barszczu) i układamy na papierze do pieczenia.
  2. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut. Uwaga bo jak każde kruche ciasto - jest białe a po 30 sekundach od spojrzenia czarne.
  3. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem i chowamy do puszki.


Uwaga: W oryginale były migdały mielone ja pokruszyłam płatki.
Przepis zmodyfikowany: z Kulinarny Atlas świata: Boże Narodzenie.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz