czwartek, 22 stycznia 2015

Risotto z grzybami i groszkiem

Risotto z pieczarkami i groszkiem

- delikatne i sycące


Włochy słyną z makaronów różnego rodzaju oraz pizzy. Zaskujące jest, kiedy podróżując przez bezdroża pólnocnych Włoch, możemy ujrzeć pola ryżowe! Okolice Vercelli nazywa się ryżową stolicą Europy. Ryż znany był we Włoszech już od starożytności, jednakże masowa uprawa rośliny rozpoczęła się dużo później, bo w XV wieku. Do dzisiaj risotto jest niezwykle popularnym daniem na Północy Włoch. Zauroczona smakiem tradycyjnego Risotto alla milanese, zapragnęłam pogłębić temat tego dania. Postanowiłam przygotować kolejne risotto, tym razem z warzywami i grzybami. Potrawę przygotowuje się niemalże identycznie jak risotto mediolańskie. Danie przygotowałam na 4 porcje, następnego dnia wzbogaciłam je o wędzonego łososia, który idealnie pasował do reszty składników. Z resztą, ryby i owoce morza są bardzo popularnym dodatkiem do risotta. Potrawę można przygotowywać w wielu kombinacjach w zależności od nastroju. Ja mam ochotę pogłębiać temat risotta powoli dodając to nowe składniki. Zapraszam do spróbowania risotta z pieczarkami i groszkiem.



Składniki dla 4 osób:
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 g grubo pokrojonych pieczarek
  • 1/4 grubo poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 50 g grubo startego parmezanu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę i bulion. Trzymaj pod przykryciem i zmniejsz ogień. W tym czasie na osobnym głębokim rondlu usmaż na maśle z oliwą cebulę oraz czosnek.
  2. Do rondla dobądaj ryż i grzyby. Zamieszaj składniki, aby dobrze się ze sobą połączyły. Dolej wino i gotuj do momentu aż zostanie wchłonięte przez ryż. Wlewaj bulion partiami -mniej więcej po pół szklanki. Kolejną partię dolewaj, kiedy ryż wchłonie poprzednią. Ten proces zajmie około 35 minut. 
  3. Kiedy ryż stanie się miękki dodaj wcześniej przygotowany groszek oraz poszatkowaną drobno pietruszkę. Wymieszaj całość i gotuj przez około 5-7 minut. Dodaj parmezan i wymieszaj ponownie składniki ze sobą. Możesz doprawić solą do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawaj risotto gorące w towarzystwie czerwonego wina.





Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Zima  we Włoszech

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Kocham risotto z grzybami i groszkiem!
    Dlatego grosio zawsze w zamrazarce, na wyciagniecie reki!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie apetyczne risotto, a dodatek groszku sprawił, że bylo jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń