czwartek, 26 lutego 2015

Salsa z czarnej fasoli

Salsa z czarnej fasoli

-  meksykańska chrupka salsa


Salsa niejedno ma imię. Bynajmniej chodzi w tym przypadku o taniec.  Nazwa tej meksykańskiej potrawy oznacza sos, jednakże czasami salsa w ogóle sosu nie przypomina. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów salsy: roja, czyli czerwona powstała na bazie gotowanych warzyw, cruda - przygotowywana jest z warzyw surowych, verde, inaczej zielona - zawierająca owoce miechunki, które w Meksyku nazywane są zielonymi pomidorkami, brava "dzika" - z sosem tabasco i majonezem, a także guacamole, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Nasza potrawę można zaliczyć do salsa cruda - poza fasolą, warzywa są świeże. Jest to danie niezwykle rześkie w smaku i chrupkie, świetnie będzie się komponować z grillowanym kurczakiem. 



Składniki:
  • 1/3 szklanki suszonej, ugotowanej czarnej fasoli
  • 1/2 średniej czerwonej papryki, usmażone i obrane ze skórki, pokrojone w paseczki
  • 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 mała drobno posiekana papryczka chilli
  • 1/3 szklanki liści świeżej kolendry
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
  1. Wsyp fasolę do miski i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Odcedź.
  2. Włóż fasolę do średniego garnka z wrzącą wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, aż fasola zmięknie. Odcedź.
  3. Wymieszaj w dużej misce fasolę z resztą składników. Podawaj od razu.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Salsa nie jedno ma imię i nie jeden smak na to wychodzi, ta musi smakować wybornie.
    Papryki do tej pory nie obierałam ze skórki, no ale wciąż się czegoś uczę.
    Przepis już mnie urzekł.
    Serdeczności ;)

    OdpowiedzUsuń