niedziela, 21 lipca 2013

Panna cotta z borówkami

Panna Cotta z borówkami

lato w kolorze fiolet



Początkowo deser miał być z jagodami. Jednak po całodniowych zmaganiach w poszukiwaniu jagód poddałam się i zadowoliłam borówką amerykańską. Cóż w tym roku ceny jagód dorównują cenie panna cotta na placu w Rzymie. Panna Cotta pochodzi z północnych Włoch. Składa się z gotowanej śmietanki, żelatyny i dodatków. Klasyczny deser jest o smaku waniliowym, podawany  z sosem z owoców. Do zastygnięcia zostawia się ją w miseczce, a podaje na talerzu polaną sosem.


Składniki:
  • 200g borówki amerykańskiej
  • 1/2 cytryny
  • 60g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 10 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Do ozdobienia: 
  • Bita śmietana
  • borówka lub wiórki czekoladowe
Wersja na 4 szklaneczki

Przygotowanie:
  1. Borówki, sok z 1/2 cytryny i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do zagotowania.
  2. Powstały mus blendujemy, następnie przecieramy przez sitko żeby pozbyć się skórek.
  3. W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę i mleko by zawrzało, ale nie wykipiało.
  4. W gorącej wodzie rozrabiamy żelatynę.
  5. Teraz pora na łączenie: do nabiału dodajemy owoce i żelatynę. Mieszamy do ujednolicenia masy. Przestudzamy.
  6. Schłodzony garnek wstawiamy do lodówki - masę od czasu do czasu mieszamy. Gdy zacznie się ścinać przelewamy do szklaneczek/ pucharków. Wstawiamy do lodówki na noc.
  7. Przed podaniem przyozdabiamy bitą śmietaną i dodatkami.


Smacznego!

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz