czwartek, 9 kwietnia 2015

Chop suey z wieprzowiną

Chop suey z wieprzowiną

- szybko, sycąco i smacznie


Chop Suey oznacza po chińsku "różne kawałki". W bardzo prosty sposób przedstawia, to czym jest potrawa. Danie powstaje z wielu rozmaitych produktów, które kucharz ma pod ręką. Chop Suey należy do dań kuchni chińskiej w wydaniu kuchni amerykańskiej. Potrawa składa się z mięsa - najczęściej kurczaka, ale także wołowiny wieprzowiny, ryb, czy krewetek. Innymi składnikami chop suey są warzywa, takie jak kiełki fasoli, poszatkowana kapusta, seler, cebula, marchew, czasem też papryka. Czasami do potrawy dodaje się jajko. Popularnym składnikiem jest także imbir i czosnek. Całość miesza się ze specjalnym zagęszczonym sosem. Chop suey podawana jest z ryżem lub makaronem do dań typu stir-fried. Chop suey stało się popularną potrawą kuchni chińskiej w kuchniach innych narodowości. Danie stało się częścią kuchni amerykańskiej, ale także filipińskiej, chińskiej, niemieckiej, indyjskiej, czy też polinezyjskiej. W kuchni indonezyjskiej chop suey znane jest jako cai cap "mieszane warzywa", w tej wersji składa się jednak głównie z warzyw. Moje chop suey przygotowałam z noodlami, wieprzowiną, przybrałam świeżo posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry, a także sezamem i orzeszkami ziemnymi. Bez ogródek - wyszło bardzo smacznie.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 125-150 g makaronu typu noodle, chow mein
  • 200 g wieprzowiny (użyłam szynki, może być kurczak lub wołowina)
  • 1 cebula dymka, pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • ok 2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
  • 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 4-5 grzybów shiitake lub pieczarek
  • kilka mrożonych warzyw np. fasolka. groszek
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowe
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sherry (pominęłam)
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu, orzeszków ziemnych
  • garść kolendry, siekanego szczypiorku


Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój w cienkie paseczki. Usmaż na patelni na złoto. W tym samym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Jeśli używasz makaronu typu chow main - wystarczy gotować 4 minuty w osolonym wrzątku.
  2. Na osobnej patelni z dodatkiem oleju usmaż cebulę, czosnek, chilli, imbir oraz marchewkę. Kiedy zacznie z patelni wydobywać się wyraźny aromat dodaj grzyby, warzywa z mrożonki, mięso i gotowy makaron. Zmniejsz płomień i mieszaj co jakiś czas.
  3. W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj energicznie olej sezamowy, sos ostrygowy, sojowy oraz sherry i mączką kukurydzianą. Dodaj sos do patelni i ponownie wymieszaj energicznie całość.
  4. Wyłóż makaron na talerze. Wierzch makaronu przybierz prażonym sezamem, orzeszkami ziemnymi, liścmi kolendry i szczypiorkiem. Podawaj od razu.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Grzechu wart - dobrych intencji wynikiem powstał. Poświętne czyszczenie lodówki ;)

      Usuń