środa, 10 września 2014

Bułgarski deser z fig i jogurtu

Bułgarski deser z fig

-z jogurtem, miodem i szczyptą cynamonu


Kiselo mljako, czyli gęsty jogurt potrafi przygotować niemalże każdy Bułgar. Nic dziwnego, w końcu tak powszechny także i u nas jogurt naturalny pochodzi właśnie z Bułgarii. Gęsty jogurt, który nazywany jest także bułgarskim mlekiem idealnie nadaje się do deserów z dodatkiem owoców. Od maja do października bułgarskie stragany uginają się pod stosami arbuzów, jabłek, czereśni, gruszek brzoskwiń śliwek, moreli, a także fig. Figi cieszą się w Bułgarii ogromną popularnością i uważane są powszechnie za afrodyzjak. Figowce można spotkać niemalże wszędzie, nawet między blokowiskami. Drzewa pokochały ciepły klimat tego kraju, a Bułgarzy pokochali figi. Wykorzystując zaledwie kilka podstawowych produktów, można stworzyć wyjątkowo miły dla podniebienia i uroczy w swojej prostocie deser. Nie spodziewałam się, że jogurt i figi mogą stworzyć tak zgrany duet, a z miodem to już trio idealne. Mi bardzo przypadł do gustu. Szkoda tylko, że figi są mało dostępnymi owocami w Polsce.




Składniki dla 2 osób:

  • 2 dojrzałe figi
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej bułgarski
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka prażonych posiekanych migdałów lub orzechów włoskich


Przygotowanie:
  1. Figi pokrój na ćwiartki. Do szklanych pucharków nałóż jogurt i dodaj figi.
  2. Zalej figi miodem i oprósz cynamonem. Na wierzch dodaj posiekane i uprażone migdały lub orzechy włoskie.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Figi dorwałam z okazji tygodnia azjatyckiego w Lidlu - podobnie jak zieloną papaję. :)

      Usuń