Bułgarski deser z fig
-z jogurtem, miodem i szczyptą cynamonu
Kiselo mljako, czyli gęsty jogurt potrafi przygotować niemalże każdy Bułgar. Nic dziwnego, w końcu tak powszechny także i u nas jogurt naturalny pochodzi właśnie z Bułgarii. Gęsty jogurt, który nazywany jest także bułgarskim mlekiem idealnie nadaje się do deserów z dodatkiem owoców. Od maja do października bułgarskie stragany uginają się pod stosami arbuzów, jabłek, czereśni, gruszek brzoskwiń śliwek, moreli, a także fig. Figi cieszą się w Bułgarii ogromną popularnością i uważane są powszechnie za afrodyzjak. Figowce można spotkać niemalże wszędzie, nawet między blokowiskami. Drzewa pokochały ciepły klimat tego kraju, a Bułgarzy pokochali figi. Wykorzystując zaledwie kilka podstawowych produktów, można stworzyć wyjątkowo miły dla podniebienia i uroczy w swojej prostocie deser. Nie spodziewałam się, że jogurt i figi mogą stworzyć tak zgrany duet, a z miodem to już trio idealne. Mi bardzo przypadł do gustu. Szkoda tylko, że figi są mało dostępnymi owocami w Polsce.
Składniki dla 2 osób:
- 2 dojrzałe figi
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej bułgarski
- 2 łyżki miodu lipowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka prażonych posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Figi pokrój na ćwiartki. Do szklanych pucharków nałóż jogurt i dodaj figi.
- Zalej figi miodem i oprósz cynamonem. Na wierzch dodaj posiekane i uprażone migdały lub orzechy włoskie.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
jak tylko dorwę figi to robię! :-)
OdpowiedzUsuńFigi dorwałam z okazji tygodnia azjatyckiego w Lidlu - podobnie jak zieloną papaję. :)
Usuń