czwartek, 11 września 2014

Szaszłyki z mielonego mięsa po turecku

Szaszłyki z mielonego mięsa

- aromatyczne, z miętą, po turecku



Kebab po turecku oznacza kęs mięsa. Dlatego też pod pojęciem kebaba rozumie się rozmaite potrawy mięsne. Turcy bardzo często przygotowują potrawy z mięsa mielonego z dodatkiem rozmaitych przypraw. Szczególnie ceniona jest jagnięcina, baranina, a także wołowina. Potrawy z mielonego mięsa nazywa się w Turcji köfte. Przybierają one postać pulpecików lub nadzianych na szpadki szaszłyków - Şiş köfte. Mięso się opieka na grillu i podaje z dodatkiem świeżych warzyw, a także słynnej tureckiej pszennej kaszy bulgur lub ryżu. Şiş köfte przygotowywane jest na wiele rozmaitych sposobów. Za sprawą mięty, czy też pietruszki mięso ma niezwykły aromat. Şiş köfte, jakie przygotowałam są delikatne w smaku, jednakże bardzo aromatyczne. Ich smak wzmocnić można sosami - czy to ostrym paprykowym, czy też czosnkowym. Köfte można spożywać na rozmaite sposoby, czy to z chlebem pita, ryżem, czy też z kaszą bulgur. Jest to potrawa sycąca i idealnie spełni się w roli potrawy obiadowej.




Składniki dla 4 osób:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka liści mięty, drobno posiekanych
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz, świeżo zmielony
  • 3 łyżki oliwy


Przygotowanie:
  1. W misce połącz i wyrób masę z mielonej wołowiny, szalotek, mięty, skórki z cytryny i bułki tartej. Dopraw masę przyprawami: goździkami, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Z masy uformuj kiełbaski nadziej je na długie wykałaczki lub jeśli posiadasz na drewniane szpadki. Posmaruj mięso oliwą i grilluj lub smaż na patelni grillowej przez około 8 minut ze wszystkich stron. Podawaj z miksem sałat i sosem - ostrym paprykowym lub czosnkowym.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

3 komentarze:

  1. świetnie piszesz, bardzo podoba mi się to, że opowiadasz o danej potrawie, to bardzo zachęcające :-) Szaszłyki wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dancing Lecture rooms will not be about teaching ballroom
    dancing.

    my blog: cheap legal ecstasy

    OdpowiedzUsuń
  3. Andrew Van Norstrand enjoying extraordinary guitar,
    Eileen Nicholson on fiddle and Rachel Bell on accordion will provide exciting music
    tonight. Core Experience

    Feel free to visit my site; legal highs

    OdpowiedzUsuń