Dynia z bazylią tajską i chilli
oraz groszkiem cukrowym
Warzywa stanowią istotny element tajskiej kuchni. Podaje się je w rozmaitej formie - gotuje na parze, dusi, piecze i smaży. To co jest charakterystyczne dla kuchni tajskiej to fakt, że w jakiej formie by nie były podane, to zawsze są mocno przyprawione. Dania przygotowuje się szybko, ale warunek jest jeden - muszą być świeże. Kupowane są codziennie na targowisku, a tamtejszy klimat i żyzne gleby sprawiają, że warzywa i owoce mają niezwykły smak. Czosnek i chilli są bardzo cenionym składnikiem w gastronomii - stosuje się do większości potraw i stanowią bazę do ostatecznego smaku. Także do potrawy prezentowanej dzisiaj czosnek i chilli stanowiły jego podstawę. Dynia z groszkiem cukrowym, bazylią tajską i orzeszkami arachidowymi stanowi danie nie wymagające długiego czasu na przygotowanie. Potrawę można konsumować jako danie główne -oddzielnie, czy z dodatkiem ryżu, ale także może stanowić dodatek do potrawy. Ma lekko pikantny słodko-słony smak.
- 1/4 szklanki oleju sezamowego
- 1 mała cebula, pokrojona na cienkie talarki
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojona, bez gniazd nasiennych
- 250 g groszku cukrowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki liści bazylii fioletowej (tajskiej)
- 1/2 szklanki orzechów arachidowych, prażonych, niesolonych
Przygotowanie:
- Olej rozgrzej w woku lub na patelni. Podsmaż w niedużych porcjach cebulę do zbrązowienia. Osusz ją na papierowym ręczniku.
- Usmaż na szynko czosnek z papryczką chilli do momentu aż zacznie wydobywać się z patelni intensywny zapach. Dodaj dynię i smaż aż ta lekko się zarumieni i zmięknie. Dodaj groszek cukrowy, cukier, bulion oraz sos sojowy. Smaż bez przykrycia aż sos zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i dodaj bazylię tajską, cebulę oraz uprażone orzeszki arachidowe. Całość wymieszaj. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
mmmniam! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńByło też bardzo smaczne. Zdecydowane w smaku, było dodatkiem do ryby, bardzo smaczne połączenie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co tajskie! :-)
OdpowiedzUsuńWedding Dance Just Dancing Ballroom Dance Studio will get
OdpowiedzUsuńyou ready on your first dance.
Here is my blog :: party pills