poniedziałek, 22 września 2014

Dynia z bazylią i chilli

Dynia z bazylią tajską i chilli

oraz groszkiem cukrowym


Warzywa stanowią istotny element tajskiej kuchni. Podaje się je w rozmaitej formie - gotuje na parze, dusi, piecze i smaży. To co jest charakterystyczne dla kuchni tajskiej to fakt, że w jakiej formie by nie były podane, to zawsze są mocno przyprawione. Dania przygotowuje się szybko, ale warunek jest jeden - muszą być świeże. Kupowane są codziennie na targowisku, a tamtejszy klimat i żyzne gleby sprawiają, że  warzywa i owoce mają niezwykły smak. Czosnek i chilli są bardzo cenionym składnikiem w gastronomii - stosuje się do większości potraw i stanowią bazę do ostatecznego smaku.  Także do potrawy prezentowanej dzisiaj czosnek i chilli stanowiły jego podstawę. Dynia z groszkiem cukrowym, bazylią tajską i orzeszkami arachidowymi stanowi danie nie wymagające długiego czasu na przygotowanie. Potrawę można konsumować jako danie główne -oddzielnie, czy  z dodatkiem ryżu, ale także może stanowić dodatek do potrawy. Ma lekko pikantny słodko-słony smak. 



Składniki dla 2 osób:
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego
  • 1 mała cebula, pokrojona na cienkie talarki
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojona, bez gniazd nasiennych
  • 250 g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki liści bazylii fioletowej (tajskiej)
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych, prażonych, niesolonych


Przygotowanie:
  1. Olej rozgrzej w woku lub na patelni. Podsmaż w niedużych porcjach cebulę do zbrązowienia. Osusz ją na papierowym ręczniku.
  2. Usmaż na szynko czosnek z papryczką chilli do momentu aż zacznie wydobywać się z patelni intensywny zapach. Dodaj dynię i smaż aż ta lekko się zarumieni i zmięknie. Dodaj groszek cukrowy, cukier, bulion oraz sos sojowy. Smaż bez przykrycia aż sos zgęstnieje. 
  3. Zdejmij z ognia i dodaj bazylię tajską, cebulę oraz uprażone orzeszki arachidowe. Całość wymieszaj. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmmniam! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Było też bardzo smaczne. Zdecydowane w smaku, było dodatkiem do ryby, bardzo smaczne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wedding Dance Just Dancing Ballroom Dance Studio will get
    you ready on your first dance.

    Here is my blog :: party pills

    OdpowiedzUsuń