wtorek, 23 września 2014

Pieczony pstrąg łososiowy po karaibsku

Pieczony pstrąg łososiowy o smaku limonki

z plasterkami cytryny i słodkim sosem chilli


Ryby i owoce morza nie są docenianie na Karaibach, w mniemaniu tamtejszej społeczności stanowią pożywienie dla biedaków. Niemniej jednak, każda wyspa ma swoje wyjątkowe dania z darów morza. Gwadelupa słynie z dorsza z dodatkiem chilli, podawanego z frytkami. Na Martynice serwowane są nadziewane kraby z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki, natomiast na Jamajce możemy spróbować Eskovitch - czyli marynowane filety rybne podawane z ryżem i pomidorami. Karaiby niewątpliwie stanowią królestwo dań rybnych. Potrawy z ryb i owoców morza stanowią podstawę kuchni karaibskiej. Niektóre potrawy uznawane u nas za ekskluzywne i zarezerwowane dla posiadaczy zasobniejszych portfeli, na Karaibach goszczą na stołach najbiedniejszych. Ryb w morzu jest pod dostatkiem, każdy może samodzielnie złowić coś na obiad, a reszta zależy już od pomysłowości kucharza i jego zasobności - jeżeli chodzi o ograniczenie odnośnie reszty dodatków.  Dzisiaj prezentujemy danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste jeżeli chodzi o składniki, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Pstrąg łososiowy o smaku limonki stanowi bardzo ciekawy pomysł na niecodzienne podanie ryby na obiad. Ma lekko kwaśny, rześki smak dzięki zastosowaniu soku z cytryny, słodkiego sosu chilli i czosnku. Mi bardzo przypadł do gustu i z chęcią powtórzę ten przepis.


Składniki dla 2 osób:
  • 2 filety pstrąga łososiowego ze skórą*
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny, pokrojonej na cienkie plasterki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. W małej misce wymieszaj sok z cytryny, sos chilli, oliwę oraz czosnek. 
  2. Umyj i osusz filety pstrąga. Natłuść oliwą kawałek folii żaroodpornej i rozłóż go na płycie do pieczenia. Ułóż rybę i zaciągnij krawędzie folii, dopraw solą i pieprzem według uznania i polej mięso wcześniej przygotowanym sosem. 
  3. Na filecie polanym sosem ułóż plasterki cytryny. Zakryj filety ryby z wierzchu drugą warstwą folii i zaciągnij krawędzie, tak aby ryby były pod nią szczelnie schowane. 
  4. Piecz rybę przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 18- stopni Celsjusza. Po tym czasie trzymaj rybę jeszcze przez 5 minut pod folią, następnie wyłóż filety pstrąga na talerz. Podawaj od razu na przykład z dodatkiem chrupiącej zielonej sałaty, słodkimi ziemniakami, czy warzywami gotowanymi na parze.

* Uwagi:
  • W oryginalnym przepisie zalecano użycie dzwonka łososia


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze:

  1. fajny, prosty przpeis na rybkę, do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, łatwy, szybki i pyszny 😋

    OdpowiedzUsuń