Pieczony pstrąg łososiowy o smaku limonki
z plasterkami cytryny i słodkim sosem chilli
Ryby i owoce morza nie są docenianie na Karaibach, w mniemaniu tamtejszej społeczności stanowią pożywienie dla biedaków. Niemniej jednak, każda wyspa ma swoje wyjątkowe dania z darów morza. Gwadelupa słynie z dorsza z dodatkiem chilli, podawanego z frytkami. Na Martynice serwowane są nadziewane kraby z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki, natomiast na Jamajce możemy spróbować Eskovitch - czyli marynowane filety rybne podawane z ryżem i pomidorami. Karaiby niewątpliwie stanowią królestwo dań rybnych. Potrawy z ryb i owoców morza stanowią podstawę kuchni karaibskiej. Niektóre potrawy uznawane u nas za ekskluzywne i zarezerwowane dla posiadaczy zasobniejszych portfeli, na Karaibach goszczą na stołach najbiedniejszych. Ryb w morzu jest pod dostatkiem, każdy może samodzielnie złowić coś na obiad, a reszta zależy już od pomysłowości kucharza i jego zasobności - jeżeli chodzi o ograniczenie odnośnie reszty dodatków. Dzisiaj prezentujemy danie niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste jeżeli chodzi o składniki, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Pstrąg łososiowy o smaku limonki stanowi bardzo ciekawy pomysł na niecodzienne podanie ryby na obiad. Ma lekko kwaśny, rześki smak dzięki zastosowaniu soku z cytryny, słodkiego sosu chilli i czosnku. Mi bardzo przypadł do gustu i z chęcią powtórzę ten przepis.
Składniki dla 2 osób:
- 2 filety pstrąga łososiowego ze skórą*
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cytryny, pokrojonej na cienkie plasterki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- W małej misce wymieszaj sok z cytryny, sos chilli, oliwę oraz czosnek.
- Umyj i osusz filety pstrąga. Natłuść oliwą kawałek folii żaroodpornej i rozłóż go na płycie do pieczenia. Ułóż rybę i zaciągnij krawędzie folii, dopraw solą i pieprzem według uznania i polej mięso wcześniej przygotowanym sosem.
- Na filecie polanym sosem ułóż plasterki cytryny. Zakryj filety ryby z wierzchu drugą warstwą folii i zaciągnij krawędzie, tak aby ryby były pod nią szczelnie schowane.
- Piecz rybę przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 18- stopni Celsjusza. Po tym czasie trzymaj rybę jeszcze przez 5 minut pod folią, następnie wyłóż filety pstrąga na talerz. Podawaj od razu na przykład z dodatkiem chrupiącej zielonej sałaty, słodkimi ziemniakami, czy warzywami gotowanymi na parze.
* Uwagi:
- W oryginalnym przepisie zalecano użycie dzwonka łososia
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
fajny, prosty przpeis na rybkę, do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, łatwy, szybki i pyszny 😋
OdpowiedzUsuń