środa, 3 września 2014

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami

z kruszonką


Ciasto drożdżowe i owoce tworzą niezwykle zgrany duet. Lato powoli dobiega swojego schyłku, ale jednocześnie na targowiskach można przebierać w rodzimych owocach - jabłkach, gruszkach i śliwkach. Świeże śliwki są bogate w wiele mikroelementów i witamin. Warto także wiedzieć, że śliwki bogate są w hormon szczęścia, czyli w serotoninę. Aby nabrać większej ochoty do życia  w te coraz chłodniejsze dni, stwierdziłam, że trzeba ratować czym się da, najlepiej na słodko. Placek drożdżowy jest banalnie łatwy w wykonaniu, a jednocześnie momentalnie uwodzi swoją prostotą smaku. Uwielbiam zapach dopiero co upieczonego drożdżowego ciasta, który potrafi ukoić duszę i ciało.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 
  • 25 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 500 g śliwek
  • na kruszonkę: 8 łyżeczek cukru, 8 łyżeczek masła, 10 łyżeczek mąki



Przygotowanie:

  1. W misce ubij jajka z  z cukrem na puszystą masę.
  2. Lekko podgrzej jogurt i rozpuść w nim drożdże. Odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. 
  3. Połącz w jednej misce masę jajeczną z jogurtem oraz roztopionym masłem. Dodawaj stopniowo mąkę i za pomocą jak najmniejszej ilości ruchów połącz ze sobą składniki aż do uzyskania jednolitej masy.Wlej gotowa masę do tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej margaryną lub masłem i oprószoną otrębami.
  4. Umyj śliwki, przekrój wszystkie na pół i wyrzuć pestki. Wyłóż owoce jak najbliżej siebie na powierzchni ciasta. 
  5. Przygotuj kruszonkę poprzez wymieszanie w rękach wszystkich składników aż do uzyskania drobnych grudek. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.  Posyp wierzch ciasta kruszonką.
  6. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni. 





Smacznego!

2 komentarze: