sobota, 20 września 2014

Smażony kurczak z kwitnącym brokułem

Smażony kurczak z chińskimi brokułami

i makaronem w sosie sojowo-ostrygowym


Gorący i wilgotny klimat Wietnamu sprzyja uprawie warzyw. Od wieków wietnamska kuchnia obfitowała w dietę opartą o warzywa - oczywiście nie wolno tu umniejszać tradycjom buddyjskim rozpowszechnionym na tym terenie. Buddyzm jako religia dominująca znacząco wpłynęła na to jak wygląda obecnie kuchnia wietnamska. Niemalże w każdym ogrodzie wietnamskie wsi uprawia się rozmaite rośliny jadalne. Szczególnie cenione są rośliny kapuściane.  Uprawia i spożywa się je kilogramami. Kapusta uważana jest za warzywo wszechstronne, a jej odmian jest wiele. Brokuł stanowi odmianę kapusty warzywnej. W Wietnamie popularna jest odmiana chińskich brokułów - gai lan. W Chinach spożywa się jedynie kruche łodygi, w Wietnamie natomiast spożywa się także surowe liście. Ten rodzaj kapusty wykorzystuje się do zup oraz dań z makaronem. Brokuły chińskie znacząco od brokuła dostępnego na naszych targach - przypomina natomiast brokuł kwitnący, który wykorzystałam jako zamiennik dla gai lan. Danie przygotowuje się w przeciągu chwili. Jest delikatne, ale jednocześnie zdecydowane w smaku. Idealny pomysł na szybki obiad.




Składniki dla 3-4 osób:

  • 350 g świeżego makaronu do dań z woka (np. singapurski)
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 500 g polędwiczek z kurczaka, przepołowionych
  • 1 duża cebula, pokrojona na cienkie talarki
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 500 g kwitnących brokułów, grubo posiekanych
  • 1/3 szklanki sosu z ostryg
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego



Przygotowanie:
  1. Zalej makaron wrzątkiem. Pooddzielaj makaron widelcem i odcedź.
  2. Podgrzej w woku lub na patelni połowę oleju i smaż kurczaka partiami, mieszając, aż mięso się w pełni usmaży i zarumieni.
  3. Wykorzystując pozostały olek smaż szybko cebulę z czosnkiem, aż cebula zmięknie.
  4. Przełóż na patelnie z cebulą kurczaka, dodaj kwitnące brokuły oraz sos sojowy z ostrygowym. Podsmażaj energicznie mieszając do momentu aż liście brokuła staną się wiotkie.
  5. Wymieszaj zawartość patelni z makaronem. Podawaj od razu. 



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

4 komentarze:

  1. nie wiedziałam o istnieniu kwitnących brokułów! :-) Wyglądają świetnie i na pewno tak samko smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorwałam je na sezonowo otwartym zielonym targu Różyc Baristan - można je przygotowywać w podobny sposób jak szparagi. Na tym samym zielonym rynku poznałam wiele innych ciekawostek, takich jak żółte buraki, żółte i fioletowe marchewki, ziele oliwne, werbena cytrynowa, wężymord, czy musztardowiec. Raj dla oczu i podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. The NMPA might succeed in imposing licensing charges on lyrics websites, or
    even shutting a few down.

    Feel free to surf to my weblog; buy party pills

    OdpowiedzUsuń
  4. We're working to find out what roles each of them
    played during the touchdown.”

    Stop by my website - legal amphetamines

    OdpowiedzUsuń