Smażony kurczak z chińskimi brokułami
i makaronem w sosie sojowo-ostrygowym
Gorący i wilgotny klimat Wietnamu sprzyja uprawie warzyw. Od wieków wietnamska kuchnia obfitowała w dietę opartą o warzywa - oczywiście nie wolno tu umniejszać tradycjom buddyjskim rozpowszechnionym na tym terenie. Buddyzm jako religia dominująca znacząco wpłynęła na to jak wygląda obecnie kuchnia wietnamska. Niemalże w każdym ogrodzie wietnamskie wsi uprawia się rozmaite rośliny jadalne. Szczególnie cenione są rośliny kapuściane. Uprawia i spożywa się je kilogramami. Kapusta uważana jest za warzywo wszechstronne, a jej odmian jest wiele. Brokuł stanowi odmianę kapusty warzywnej. W Wietnamie popularna jest odmiana chińskich brokułów - gai lan. W Chinach spożywa się jedynie kruche łodygi, w Wietnamie natomiast spożywa się także surowe liście. Ten rodzaj kapusty wykorzystuje się do zup oraz dań z makaronem. Brokuły chińskie znacząco od brokuła dostępnego na naszych targach - przypomina natomiast brokuł kwitnący, który wykorzystałam jako zamiennik dla gai lan. Danie przygotowuje się w przeciągu chwili. Jest delikatne, ale jednocześnie zdecydowane w smaku. Idealny pomysł na szybki obiad.
- 350 g świeżego makaronu do dań z woka (np. singapurski)
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 500 g polędwiczek z kurczaka, przepołowionych
- 1 duża cebula, pokrojona na cienkie talarki
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 500 g kwitnących brokułów, grubo posiekanych
- 1/3 szklanki sosu z ostryg
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
- Zalej makaron wrzątkiem. Pooddzielaj makaron widelcem i odcedź.
- Podgrzej w woku lub na patelni połowę oleju i smaż kurczaka partiami, mieszając, aż mięso się w pełni usmaży i zarumieni.
- Wykorzystując pozostały olek smaż szybko cebulę z czosnkiem, aż cebula zmięknie.
- Przełóż na patelnie z cebulą kurczaka, dodaj kwitnące brokuły oraz sos sojowy z ostrygowym. Podsmażaj energicznie mieszając do momentu aż liście brokuła staną się wiotkie.
- Wymieszaj zawartość patelni z makaronem. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
nie wiedziałam o istnieniu kwitnących brokułów! :-) Wyglądają świetnie i na pewno tak samko smakują :-)
OdpowiedzUsuńDorwałam je na sezonowo otwartym zielonym targu Różyc Baristan - można je przygotowywać w podobny sposób jak szparagi. Na tym samym zielonym rynku poznałam wiele innych ciekawostek, takich jak żółte buraki, żółte i fioletowe marchewki, ziele oliwne, werbena cytrynowa, wężymord, czy musztardowiec. Raj dla oczu i podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńThe NMPA might succeed in imposing licensing charges on lyrics websites, or
OdpowiedzUsuńeven shutting a few down.
Feel free to surf to my weblog; buy party pills
We're working to find out what roles each of them
OdpowiedzUsuńplayed during the touchdown.”
Stop by my website - legal amphetamines