czwartek, 4 września 2014

Lumaconi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron lumaconi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

- a także anchois, zielem oliwnym, kaparami w sosie śmietanowym


Lumaconi stanowi rodzaj makaronu kształtem nieco przypominającym muszle. Większe lumaconi idealnie nadają się do nadziewania i zapiekania, mniejsze sztuki o ile starczy cierpliwości kucharzowi także. Z niedoboru czasu i uciążliwego uczucia ssania w żołądku postanowiłam przygotować danie ekspresowe. Nadziewanie i zapiekanie nie wchodziło w grę. Włoskie wariacje na temat pasty są niezliczone,  a ich przygotowanie zajmuje najczęściej bardzo mało czasu. Nie zastanawiając się długo sięgnęłam do lodówki po to, co było pod ręką - szpinak, suszone pomidory w zalewie, anchois, kapary, ziele oliwne, cebulę, czosnek i śmietanę. Chwila na patelni i wyszła bardzo smaczna i ciekawa w smaku potrawa. Jeżeli nie masz ziela oliwnego, swobodnie możesz użyć w tym celu oliwek. W końcu ziele oliwne pełni funkcję zastępczą dla nich. Danie nadaje doskonale zarówno na szybki lunch, jak i na kolację. 



Składniki:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 5-7 części suszonych pomidorów
  • 1 łyżka świeżych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony drobno
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 łyżeczka opłukanych kaparów
  • 4 małe filety anchois, pokrojone
  • wiązka ziela oliwnego, drobno pokrojona*
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g makaronu lumaconi, ugotowany
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron lumaconi według instrukcji na opakowaniu, czyli przez 15-17 minut we wrzącej osolonej wodzie.
  2. Szpinak i liście bazylii umyj, odetnij ogonki. Porwij na mniejsze części. Suszone pomidory pokrój na drobne paski. 
  3. Na patelni z oliwą smaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszkli. Dodaj drobno pokrojone ziele oliwne. Włóż na patelnie szpinak, bazylię, kapary i anchois. Energicznie mieszaj całość i smaż do momentu aż szpinak zwiotczeje.
  4. Dodaj śmietanę, wymieszaj, następnie dopraw solą i pieprzem. Dołóż ugotowany makaron lumaconi. Starannie wymieszaj aby makaron pokrył się sosem. Wyłóż na talerze. Makaron smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i pełniąc formę sałatki.
Zamiast ziela oliwnego możesz dodać zielone oliwki


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o zielu oliwnym, ciekawy składnik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lumaconi raczej służy do nadziewania, ale gratuluję pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń