czwartek, 25 września 2014

Żeberka wieprzowe po chińsku

Żeberka wieprzowe mocno przyprawione

- na słodko, po chińsku


Mięsem najchętniej spożywanych przez Chińczyków niewątpliwie jest wieprzowina. To ona góruje na tamtejszych stołach. Nie jest to przypadek. Świnie czarnej rasy chińskiej nie wymagają pastwisk - a tych w Chinach jest niezwykle mało. W Chinach wieprzowina uznawana jest za najzdrowsze i najprostsze w przygotowaniu mięso.  W południowej części Chin spożycie wieprzowiny na tle innych rodzajów mięsa dochodzi nawet do dziewięćdziesięciu procent. Niegdyś mięso było przeznaczone wyłącznie dla najbogatszych - cesarzy i szlachetnie urodzonych - dzisiaj na mięso może sobie pozwolić znacznie więcej osób. Mięso najczęściej się smaży w woku na szybko z dodatkiem przypraw. Chińczycy cenią harmonię - szczególnie jeśli chodzi o posiłki. Od czasów dynastii Zhou, króluje połączenie pięciu podstawowych smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego, gorzkiego i ostrego. Obecnie dostępne są gotowe mieszanki znane właśnie pod nazwą pięciu smaków. Przygotowane żeberka mają lekko pikantny, słodko - słony smak. Świetnie pasują do ryż, ale można także je serwować w bardziej polskim stylu - z ziemniakami. 



Składniki:
  • 1 i 1/2 kg wieprzowych żeberek, pokrojonych
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli 
  • 3 łyżki świeżego imbiru, utartego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 1/4 szklanki sherry


Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni gotuj we wrzątku, bez przykrycia, żeberka - około 5 minut. 
  2. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej i smaż porcjami żeberka aż zbrązowieją i zmiękną. Wyłóż je na papierowy ręcznik.
  3. W tym czasie zblenduj na gładką masę cebulę, czosnek, imbir z dodatkiem miodu, cukru, sosu chilli oraz przyprawy pięciu smaków. Wylej powstały sos na wytartą z tłuszczu po żeberkach patelnię. Dolej sherry i doprowadź do wrzenia. Dołóż żeberka i smaż przez około 10 minut, obracając, aż wieprzowina będzie dobrze pokryta gęstniejącym sosem.
  4. Podawaj gorące na przykład z dodatkiem ryżu i warzyw.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

3 komentarze:

  1. nie jestem fanką wieprzowiny, ale w takim wydaniu... chyba nawet ja się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak ja. Także nie przepadam za wieprzowiną znacznie bardziej cenie sobie drób i ryby jeśli chodzi o mięso. Obgotowywałam 5 minut - mięso wyszło lekko twardawe - więc jeżeli się skusisz - może warto dłużej je gotować niż ja to zrobiłam.

      Usuń
  2. You anticipate to see skin on “Dancing With the Stars,” and
    glitzy get-ups and snappy footwork.

    Feel free to visit my blog post: legal stimulants (legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń