poniedziałek, 8 września 2014

Grillowany ser halloumi z bakłażanem

Grillowany ser halloumi 

z bakłażanem, pomidorami i świeżą sałatką z oliwkami


Halloumi jest gatunkiem sera cypryjskiego. Tradycyjnie wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Często do sera dodawane są liście mięty. Halloumi należy do  typu serów półtwardych, przez co idealnie nadaje się do podawania go po wcześniejszej obróbce termicznej - posiada wysoką temperaturę topnienia, przez co idealnie nadaje się do grillowania, czy smażenia. Ser o białym kolorze jest bardzo popularny w swojej ojczyźnie - przeciętny Cypryjczyk spożywa około 8 kg sera halloumi rocznie. Na początku XXI wieku zdążył skutecznie podbić serca Brytyjczyków. W Polsce ciągle stanowi rodzaj ciekawostki, nie jest najłatwiejszym towarem do zdobycia, mimo, że przepisy z jego wykorzystaniem kuszą co raz częściej. Jednakże, jak go już znajdziecie, warto spróbować go w formie najprostszej - czyli z grilla. Świetnie komponuje się z rozmaitymi rodzajami sałat i pomidorami. Ten prosty smak potrafi zauroczyć. Potrawa jest szybka w wykonaniu i świetnie spisze się w roli lunchu, kolacji, a nawet obiadu. Potrawa bezmięsna - ale nawet zagorzały mięsożerca się nią nasyci.


Składniki dla 2-3 osób:
  • 250 g sera halloumi
  • 1 mały bakłażan pokrojony na plastry
  • oliwa z oliwek
  • pomidor, pokrojony na plastry
  • dodatkowo: sałata, papryka, zielone oliwki

Przygotowanie:
  1. Bakłaża pokrojonego na plastry oprósz solą i odstaw na pół godziny, aby puścił sok. Następnie odsącz plastry z nadmiaru wody.
  2. Ser halloumi pokrój na dosyć grube plastry. Skrop bakłażana i ser halloumi oliwą. Trzymaj na grillu lub patelni grillowej aż bakłażan i ser halloumi się zarumienią.
  3. Wyłóż ser i bakłażana na talerze, podawaj z liśćmi sałaty. Nadaje się do tego świetnie lodowa, roszponka, czy też rukola. Talerz przybierz krojonymi na plasterki zielonymi oliwkami oraz czerwoną papryką, pokrojoną w słupki.

Uwagi:
  • Ser halloumi można zakupić w sklepach z orientalną żywnością. W Warszawie na przykład w sklepie Samira na ul. Powsińskiej.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jak wybierałam się w zeszłym roku na Cypr i spytałam znajomych co tam warto zobaczyć, zrobić i zjeść to koleżanka bez wahania napisała mi "spróbuj sera halloumi!" Był pyszny :) Oczywiście przywiozłam jej też trochę z Cypru i miałyśmy wspólnie super lunch :) Pyszna sprawa, ten ser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Some can easily discern this kind of Christian.

    Feel free to visit my website - herbal energy pills

    OdpowiedzUsuń