piątek, 19 września 2014

Sałatka z zielonej papai

Sałatka z zielonej papai

- Som Tam - 

Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej, rośnie głownie w Meksyku, jednakże została dobrze przyjęta na innych kontynentach. Za sprawą hiszpańskich i portugalskich odkrywców uprawa tego tropikalnego owocu została rozprzestrzeniona w miejscach odległych od Meksyku - jak Indie, czy Filipiny. Owoce papai są znane i wykorzystywane także w kuchni tajskiej. Owoce mają słodkawy, korzenny smak, który doskonale współgra z owocami morza, drobiem, jogurtem, czy warzywami. Im owoc bardziej dojrzały - tym staje się słodszy. W kuchni Azji Południowej często wykorzystuje się zieloną, niedojrzałą papaję - zarówno w stanie surowym, jak i po ugotowaniu. Warto tu wspomnieć, że owoc jest bogatym źródłem witaminy A oraz C. Zawiera dużo kwasu foliowego, witaminy K, ryboflawiny, niacyny oraz mikroelementów. Działa dobroczynnie na układ nerwowy, pokarmowy oraz wzmacnia odporność organizmu. Kuchnia tajska doskonale łączy w niebywale smaczny dla podniebienia sposób owoce i warzywa. Nie inaczej było w tym przypadku. Sałatka ma ciekawy, lekko słodki, pikantny smak. Jest orzeźwiająca i ma zdecydowany charakter. Jest idealna na lunch, czy kolację. Jej smak szybko przeniesie nas w miejsca odległe, egzotyczne, pełne słońca.




Składniki dla 2 osób:
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 1 papaja
  • 8 pomidorków koktajlowych. poćwiartowanych
  • 1/3 czerwonej papryczki chilli, bez gniazda nasiennego, drobno posiekana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka startego cukru palmowego
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 1 szklanka sałaty lodowej, drobno posiekanej
  • 1 garść orzechów arachidowych, prażonych, grubo posiekanych, niesolonych



Przygotowanie:
  1. Pokrój fasolkę szparagową na kawałki o długości 5 cm. ugotuj fasolkę w wodzie, odcedź i natychmiast opłucz zimną wodą.
  2. Obraną papaję i przetnij na ćwiartki. Usuń nasiona i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  3. Umieść papaję w misce wraz z fasolką, pomidorami oraz chilli. Dodaj sok z cytryny, sos rybny, cukier, czosnek oraz połowę kolendry - wymieszaj lekko potrząsając.
  4. Ułóż sałatę w misce, nałóż na nią sałatkę z papai i posyp po wierzchu rozdrobnionymi orzeszkami i resztą kolendry. Podawaj sałatkę od razu po przygotowaniu - inaczej papaja straci chrupkość.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ciekawie, muszę tylko dostać gdzieś papaję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papaję dostałam w Lidlu - z okazji tygodnia azjatyckiego. Musiała swoje odczekać, bo była bardzo twarda.

      Usuń
  3. There are not any silly questions, but beware of the too-easy answer.


    My website ... legal cocaine (www.legaldrugsforsale.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. The primary movement of the story is one
    in all a standard expectation.

    Feel free to visit my blog post - legal highs - http://www.legaldrugsforsale.com/ -

    OdpowiedzUsuń