wtorek, 16 września 2014

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

jesień nadchodzi


Czas ciepłych dni powoli się kończy. Z babim latem pojawiają się pierwsze oznaki jesieni. A jak ona to i pora na świeże pyszne polskie jabłka.  Mimo długiej listy ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze - kwaśny smak jabłek i słodki ciasta idealnie się przenikają. Ciasto idealne do herbaty. Wada ukryta - szybko się kończy, stanowczo za szybko.



Składniki:

Na ciasto:
  • 100g masła 
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 150 mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
Na nadzienie:
  • 5 jabłek
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
Na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 100g cukru

Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę. Wkładamy do garnka i razem z masłem i cynamonem gotujemy na niedużym ogniu około 5 minut. Studzimy.
  2. Pora na ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy mąkę z proszkiem i jajko. Mieszamy. Pod koniec dodajemy łyżkę mleka.
  4. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na to kładziemy jabłka.
  5. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy palcami tak by powstało ciasto o konsystencji grudek. Wysypujemy na ciasto.
  6. Całość pieczemy w 170 stopniach około godzinę.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany: czeresniowa kuchnia


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz