Szarlotka z kruszonką
jesień nadchodzi
Czas ciepłych dni powoli się kończy. Z babim latem pojawiają się pierwsze oznaki jesieni. A jak ona to i pora na świeże pyszne polskie jabłka. Mimo długiej listy ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze - kwaśny smak jabłek i słodki ciasta idealnie się przenikają. Ciasto idealne do herbaty. Wada ukryta - szybko się kończy, stanowczo za szybko.
Składniki:
Na ciasto:
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 150 mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 5 jabłek
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka startego cynamonu
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 100g cukru
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kostkę. Wkładamy do garnka i razem z masłem i cynamonem gotujemy na niedużym ogniu około 5 minut. Studzimy.
- Pora na ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy mąkę z proszkiem i jajko. Mieszamy. Pod koniec dodajemy łyżkę mleka.
- Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na to kładziemy jabłka.
- Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy palcami tak by powstało ciasto o konsystencji grudek. Wysypujemy na ciasto.
- Całość pieczemy w 170 stopniach około godzinę.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany: czeresniowa kuchnia
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz