sobota, 4 października 2014

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami


Naleśniki to jedna z prostszych potraw. Wymaga tylko jajek, mąki i mleka. Ale jak przychodzi co do czego to człowiek zastanawia się nad proporcjami i jak to właściwie należy zrobić. Dlatego dziś przedstawiamy prosty przepis.
Naleśnik pasują zasadniczo do wszystkiego. Można je jeść na słodko, można i na ostro. Jako danie główne bądź deser. Smakują zawsze. My dziś przedstawiamy wariację na temat naleśników z jabłkami. Pyszne na ciepło choć i zimne mają tendencję do znikania.


Składniki:
  • 150 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 średnie jabłko
  • 2 jajka
  • sól
  • masło do smażenia
  • + 2 jabłka 
  • 50g cukru

Przygotowanie:
  1. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Mąkę mieszamy z mlekiem i odrobiną soli. 
  3. Do masy mącznej dodajemy żółtka i jabłka. Mieszamy trzepaczką.
  4. Białka z solą ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy z resztą masy.
  5. Naleśniki smażymy na patelni  z masłem- nakładamy jedną chochlę masy na naleśnik.
  6. Cukier karmelizujemy w garnku - dodajemy ćwiartki z 2 jabłek i chwilę gotujemy.
  7. Gotowe naleśniki przyozdabiamy ćwiartkami jabłek, posypujemy cukrem.

Przepis zaczerpnięty z czasopisma Sielskie Życie nr 5/2014


Naleśniki na 100 sposobów

Smacznego!

2 komentarze:

  1. naleśniki to naleśniki, najlepsze danie na szybko, na słodko i na słono, na każdy dzień tygodnia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie się do nich przekonuję. Mam na celowniku jeszcze jedną wersję.

      Usuń