Jogurtowe lody
z dodatkiem kakao
"Panowie, żar leje się z nieba. Taka spiekota w mieście to piekło" - możemy usłyszeć w Hydrozagadce, starej polskiej komedii z 1970 roku, reżyserii A. Kondratiuka. Kiedy żar się leje z nieba człowiek potrzebuje czegoś dla ochłody. Czasami jest to morze, czasami jezioro, kiedy indziej cienie lasu. A co jest najlepsze? Lody, oczywiście. Lody na patyku. Przysmak la małych i dużych smakoszy. Domowej roboty mroźne orzeźwienie na bazie jogurtu będzie znacznie zdrowsze niż te pozyskane ze sklepu. Tym razem do mieszania i nakładania do foremek był zatrudniony mały pomocnik. Zabawy było na sto dwa, a następnego dnia smakowity deser. Tym bardziej doceniony, że wyczekany i ciężko wypracowany.
Składniki:
- 100 g śmietany kremówki
 - ok. 500 g jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 1 łyżeczka cukru z wanilią
 - 2 łyżki gorzkiego kakao
 
Przygotowanie:
- Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem tak by śmietana stanęła ale nie zważyła się.
 - Dodajemy powoli jogurt. Masę dzielimy na pół.
 - Do części dodajemy kakao i mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy.
 - Do foremek wkładamy naprzemiennie po łyżce białej i czekoladowej masy.
 - Zamykamy patyczkami i wkładamy na noc do zamrażarki.
 - Przed wyjęciem z foremki warto wsadzić lody na kilka sekund do kubka z ciepłą wodą - wtedy wyjdą łatwiej.
 
Uwagi:Jak dla mnie lody były zbyt mało słodkie więc następnym razem dodam więcej cukru.
Przepis pochodzi ze strony:kotlet.tv

Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńMniam, najlepsze na upały :)
OdpowiedzUsuńA "Hydrozagadka" jest rewelacyjna :)