wtorek, 4 sierpnia 2015

Jogurtowe lody

Jogurtowe lody

z dodatkiem kakao


"Panowie, żar leje się z nieba. Taka spiekota w mieście to piekło" - możemy usłyszeć w Hydrozagadce, starej polskiej komedii z 1970 roku, reżyserii A. Kondratiuka. Kiedy żar się leje z nieba człowiek potrzebuje czegoś dla ochłody. Czasami jest to morze, czasami jezioro, kiedy indziej cienie lasu. A co jest najlepsze? Lody, oczywiście. Lody na patyku. Przysmak la małych i dużych smakoszy. Domowej roboty mroźne orzeźwienie na bazie jogurtu będzie znacznie zdrowsze niż te pozyskane ze sklepu. Tym razem do mieszania i nakładania do foremek był zatrudniony mały pomocnik. Zabawy było na sto dwa, a następnego dnia smakowity deser. Tym bardziej doceniony, że wyczekany i ciężko wypracowany.


Składniki:
  • 100 g śmietany kremówki
  • ok. 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem tak by śmietana stanęła ale nie zważyła się.
  2. Dodajemy powoli jogurt. Masę dzielimy na pół.
  3. Do części dodajemy kakao i mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy.
  4. Do foremek wkładamy naprzemiennie po łyżce białej i czekoladowej masy. 
  5. Zamykamy patyczkami  i wkładamy na noc do zamrażarki.
  6. Przed wyjęciem z foremki warto wsadzić lody na kilka sekund do kubka z ciepłą wodą - wtedy wyjdą łatwiej.


Uwagi:Jak dla mnie lody były zbyt mało słodkie więc następnym razem dodam więcej cukru.

Przepis pochodzi ze strony:kotlet.tv

Akcja lodowa 2015  
Smacznego!

2 komentarze: