Sweet Corn Chicken Soup
- delikatna i słodka
Zupa ze słodkiej kukurydzy i kurczaka pochodzi z południowego zachodu Chin. Należy do dań kuchni indo-chińskiej. Swoim kolorem, zapachem i smakiem bardzo szybko ujęła moje podniebienie. Jest łatwa w przygotowaniu i z powodzeniem nakarmi największego łakomczucha. Z nieznanych powodów w Polsce jest mało popularna. Przygotujesz ją raz i nie będzie odwrotu, zadurzysz się po czubek języka.
Składniki:
- 6 szklanek bulionu drobiowego (1 i 1/2 litra)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 425 g słodkiej kukurydzy w zalewie z puszki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (w ostatecznej ostateczności zwykły)
- 2 szklanki gotowanego kurczaka drobno posiekanego (340 g)
- 100 g szynki drobno posiekanej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (35 g)
- 1/4 szklanki wody (60 ml)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 białka jaj
- 2 łyżki wody, dodatkowo
- 3 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu doprowadź bulion do wrzenia, dodaj imbir, kukurydzę, kurczaka i szynkę.
Wymieszaj w małej misce mąkę kukurydzianą z wodą, dolej sos sojowy, całość przelej do bulionu. Zupę gotuj, aż lekko zgęstnieje.
2. Zmieszaj białka z dodatkową wodą, cienkim strumyczkiem stopniowo dolewaj do zupy gotującej się na małym ogniu. Rozlej zupę do misek, udekoruj dymką.
Mimo dużej ilości potrzebnych składników, sama zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jest także świetną alternatywą dla rosołu czy pomidorowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz