niedziela, 17 lutego 2013

Sweet Corn Chicken Soup


Sweet Corn Chicken Soup

- delikatna i słodka

Zupa ze słodkiej kukurydzy i kurczaka pochodzi z południowego zachodu Chin. Należy do dań kuchni indo-chińskiej. Swoim kolorem, zapachem i smakiem bardzo szybko ujęła moje podniebienie. Jest łatwa w przygotowaniu i z powodzeniem nakarmi największego łakomczucha. Z nieznanych powodów w Polsce jest mało popularna. Przygotujesz ją raz i nie będzie odwrotu, zadurzysz się po czubek języka.





Składniki:
  • 6 szklanek bulionu drobiowego (1 i 1/2 litra)
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 425 g słodkiej kukurydzy w zalewie z puszki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (w ostatecznej ostateczności zwykły)
  • 2 szklanki gotowanego kurczaka drobno posiekanego (340 g)
  • 100 g szynki drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (35 g)
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki wody, dodatkowo 
  • 3 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1. W dużym rondlu doprowadź bulion do wrzenia, dodaj imbir, kukurydzę, kurczaka i szynkę. 
Wymieszaj w małej misce mąkę kukurydzianą z wodą, dolej sos sojowy, całość przelej do bulionu. Zupę gotuj, aż lekko zgęstnieje.

2. Zmieszaj białka z dodatkową wodą, cienkim strumyczkiem stopniowo dolewaj do zupy gotującej się na małym ogniu. Rozlej zupę do misek, udekoruj dymką.

Mimo dużej ilości potrzebnych składników, sama zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jest także świetną alternatywą dla rosołu czy pomidorowej.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz