sobota, 21 czerwca 2014

Drożdżowe ciasto jogurtowe z truskawkami

Drożdżowe ciasto jogurtowe z truskawkami

- pachnące, tradycyjne, sezonowe


Ciasta drożdżowe są tym, z czym kojarzą mi się dziadkowie. Jedna z moich babć robiła najróżniejsze ciasta, ale była specjalistką w sernikach, które wypiekała rzeczywiście znakomicie. Druga babcia nie czuła się zupełnie w tym temacie i miała w repertuarze jedno jedyne ciasto, najprostsze w swojej postaci ciasto drożdżowe. W dobie dań wykwintnych, słodkości najróżniejszych pragnie się chwilami powrotu do potraw prostych i tradycyjnych. Ostatnio do pracy kolega przyniósł właśnie taki wypiek z truskawkami, przygotowany przez swoją mamę. Spróbowałam i odkryłam, że to było to, czego podniebienie pragnęło skrycie. Wróciłam do domu i chciałam jeszcze. Sezon truskawkowy w pełni zatem grzech pokusie nie ulec! Ciasto się odrobin różni od tego, którym zostałam poczęstowana, niemniej jednak równie dobre. Ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i miękkie, a smak truskawek, z którymi dochodziło w piecu czuć na powierzchni całego ciasta. Polecam!




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (2 łyżki)
  • 25 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. W misce za pomocą trzepaczki ubij jajka z  z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę - mniej więcej przez 7 minut. 
  2. Jogurt lekko podgrzej w garnku i przelej do większej miski. Rozpuść w nim drożdże i pozostaw do wyrośnięcia w ciche i bezwietrzne miejsce.
  3. Do miski z jajkami, wlej jogurt z drożdżami oraz roztopione masło. Dodawaj po trochu mąkę i delikatnie jak najmniejszą ilością ruchów połącz składniki ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Truskawki umyj, pozbądź się szypułek i podziel każdy owoc na pół. Wyłóż równomiernie masę do tortownicy o szerokości około 26 cm wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą lub otrębami. Na powierzchni ciasta rozłóż połówki truskawek zachowując równomierne odstępy.
  5. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 27-30 minut, do momentu aż ciasto wyrośnie i się delikatnie zarumieni. Po tym czasie pozostaw ciasto do wystygnięcia i oprósz cukrem pudrem.






Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Takie ciasto mogłabym jeść codziennie, jest przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa :) Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe! Ale co tak mało truskawek?:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę o podanie ilości drożdży w gramach? Chodzi o standardowe 100g czy mniejsze kostki np. takie 42g? Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń