wtorek, 30 kwietnia 2013

Tarta Brzoskwiniowa


Tarta z brzoskwiniami

Francja Tartami stoi

 

Tarta z francuskiego tarte należy do najpopularniejszych dań we Francji. Spód może być z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego.Wypełnienie zależy już od fantazji kucharza - na słodko, ostro czy wytrawnie. Samo ciasto jest proste w wykonaniu. Dziś smak Prowansji - tarta brzoskwiniowa.



Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki wody
Farsz:
  • puszka brzoskwiń
  • mała śmietana 22%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko+ 1 białko


Przygotowanie:
  1. Mąkę łączymy z cukrem i masłem, wyrabiamy. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto tak by było jednolite i klejące się. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 40 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Drugim papierem przykrywamy. Całość obciążamy grochem, fasolą lub jak w moim przypadku formą z kominkiem.

  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy kolejne 10 minut.

  4. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami cukru i całym jajkiem. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i zapiekamy 10 minut.

  5. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i brzoskwinie pokrojone na plastry.

  6. Podwyższamy temperaturę do 200 stopni. Na tartę wykładamy owoce w pianie i posypujemy łyżką cukru.

  7. Pieczemy 20 minut. Podajemy ostudzone.

Przepis zaczerpnięty -zmodyfikowany  z "Atlas Kulinarny Świata: Francja Południowa" Gazeta Wyborcza.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz