Tarta z brzoskwiniami
Francja Tartami stoi
Tarta z francuskiego tarte należy do najpopularniejszych dań we Francji. Spód może być z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego.Wypełnienie zależy już od fantazji kucharza - na słodko, ostro czy wytrawnie. Samo ciasto jest proste w wykonaniu. Dziś smak Prowansji - tarta brzoskwiniowa.
Składniki:Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag masła
- 1/2 szklanki wody
- puszka brzoskwiń
- mała śmietana 22%
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko+ 1 białko
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z cukrem i masłem, wyrabiamy. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto tak by było jednolite i klejące się. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Drugim papierem przykrywamy. Całość obciążamy grochem, fasolą lub jak w moim przypadku formą z kominkiem.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy kolejne 10 minut.
- Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami cukru i całym jajkiem. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i zapiekamy 10 minut.
- Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i brzoskwinie pokrojone na plastry.
- Podwyższamy temperaturę do 200 stopni. Na tartę wykładamy owoce w pianie i posypujemy łyżką cukru.
- Pieczemy 20 minut. Podajemy ostudzone.
Przepis zaczerpnięty -zmodyfikowany z "Atlas Kulinarny Świata: Francja Południowa" Gazeta Wyborcza.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz