Apfelstrudel
- czyli strucla z jabłkami
Apfelstrudel czyli strudel z jabłkami stał się popularny na terenie cesarstwa Austro-Węgierskiego już w XVIII wieku. Choć obecnie niektórzy twierdzą, że jest to potrawa Niemiecka. Samo ciasto można przygotować z ciasta francuskiego, lub kruchego. Ważne by były cienkie warstwy. Nadzienie to kwaśne jabłka z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Dziś modyfikacja pochodzącego z południowego Tyrolu Apfelstrudla. Zamiast cienkiego jak kartka papieru ciasta, ciasto drożdżowe. Zaręczam, że równie pyszne jak oryginał, a bita śmietana czy lody waniliowe pasują jak ulał jako dopełnienie.
Składniki:
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- około 2 szklanek mąki
- 5 dag masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- domowe jabłka ze słoika
- rodzynki
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Rozczyn wlewamy do szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy 20 minut.
- Masło roztapiamy, dodajemy jajka, cukier, solą i ucieramy. Całość łączymy z mąką. Wyrabiamy na spójne ciasto które się nie lepi do palców (tu po trochu dodajmy 2 szklankę mąki). Całość zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy masę jabłkową, posypujemy rodzynkami.Struclę zwijamy, wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 20 minut.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
Uwagi: Zasadniczo w przepisie było 25 dag mąki ale ciasto płynęło. W wersji oryginalnej miało być włożone do keksówki. Zdecydowanie mi za bardzo wyrosło:)
Smacznego!
Południowy Tyrol to Włochy, nie Austria :) Kuchnia zaś ich mieszanką :)
OdpowiedzUsuń