sobota, 13 lipca 2013

Strucla z jabłkami

Apfelstrudel

- czyli strucla z jabłkami





Apfelstrudel czyli strudel z jabłkami stał się popularny na terenie cesarstwa Austro-Węgierskiego już w XVIII wieku. Choć obecnie niektórzy twierdzą, że jest  to potrawa Niemiecka. Samo ciasto można przygotować z ciasta francuskiego, lub kruchego. Ważne by były cienkie warstwy. Nadzienie to kwaśne jabłka z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Dziś modyfikacja pochodzącego z południowego Tyrolu Apfelstrudla. Zamiast cienkiego jak kartka papieru ciasta, ciasto drożdżowe. Zaręczam, że równie pyszne jak oryginał, a bita śmietana czy lody waniliowe pasują jak ulał jako dopełnienie.



Składniki:
  • opakowanie suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • około 2 szklanek mąki
  • 5 dag masła
  •  2 jajka
  •  szczypta soli
  • domowe jabłka ze słoika
  • rodzynki

Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Rozczyn wlewamy do szklanki mąki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy 20 minut.
  2. Masło roztapiamy, dodajemy jajka, cukier, solą i ucieramy. Całość łączymy z mąką. Wyrabiamy na spójne ciasto które się nie lepi do palców (tu po trochu dodajmy 2 szklankę mąki). Całość zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy masę jabłkową, posypujemy rodzynkami.
    Struclę zwijamy, wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 20 minut.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę.


Uwagi: Zasadniczo w przepisie było 25 dag mąki ale ciasto płynęło. W wersji oryginalnej miało być włożone do keksówki. Zdecydowanie mi za bardzo wyrosło:)

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Południowy Tyrol to Włochy, nie Austria :) Kuchnia zaś ich mieszanką :)

    OdpowiedzUsuń