Tabbouleh
- aromatyczna sałatka z pomidorów, ziół i kuskusa
Tabbouleh stanowi bardzo popularną w krajach arabskich potrawę, często określaną mianem odmiany sałatki warzywnej. Stanowi część tzw. meze - czyli wchodzi w skład zestawu zakąsek. Tradycyjnie, do przygotowania tabbouleh wykorzystuje się kaszę bulgur, jednakże coraz częściej stosuje się bardziej dostępny zamiennik - kaszę kuskus. Sama nazwa dania wywodzi się od arabskiego słowa taabil, co oznacza "sezonowy". Łatwo można zatem wywnioskować, że sałatka opiera się o składniki dostępne w danym sezonie. Tabbouleh obowiązkowo składa się z takich składników jak: kasza, poszatkowana natka pietruszki, pomidory, liście mięty, cebula, oliwa sok wyciśnięty z cytryny. W zależności od dostępności innych warzyw w danym czasie, dodaje się także paprykę, czosnek, czy sałatę. Po raz pierwszy określenie tabbouleh, pojawiło się w literaturze angielskiej dopiero w 1950 roku. Tabbouleh oryginalnie pochodzi z gór Syrii i Libanu, dlatego też często możemy się spotkać z zamiennym określeniem potrawy "sałatka libańska", obecnie stanowi popularny rodzaj sałatki także w Turcji, Armenii, na Cyprze, potrawa została także dobrze przyjęta w krajach zachodnich. Jest idealna na cieplejsze dni i z całą pewnością może być podana na lunch, czy kolację.
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka liści pietruszki, posiekanych
- 2 łyżki liści mięty, posiekanych
- 1-2 cebule dymki, pokrojone w cienkie talarki
- 1 duży pomidor, pokrojony w drobną kostkę
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklani soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wsyp kuskus do miski i zalej wrzącą osoloną wodą, tak aby wody było około 1 cm ponad powierzchnią kaszy. Po wchłonięciu przez kaszę wody, rozdrobnij kuskus widelcem.
- Do miski z kuskusem wsyp drobno pokrojoną natkę pietruszki, poszatkowane liście mięty, dymkę z cebulką czosnek oraz pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalej wszystko oliwą, dodaj soku z cytryny i wymieszaj aby składniki równomiernie się pokryły. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jesz to samodzielnie czy do mięsa?
OdpowiedzUsuńSamodzielnie! Zdecydowanie! Lepiej jak funkcjonuje jako odrębne danie, niż stanowi dodatek do mięsa. Ewentualnie jako forma przystawki, czy też przekąski. Jest bardzo rześka dzięki natce pietruszki i mięcie, a jednocześnie zdecydowana w smaku.
UsuńJadłam tę sałatkę na Cyprze, nazywają ja tam tambouli. Przepyszna!
OdpowiedzUsuńTo prawda! Tak banalne składniki, a tak wyjątkowy smak!
UsuńSuper wygląda i lubię wszystko, co w nim jest, więc na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, od pierwszej chwili zauroczyła moje kubki smakowe!
Usuń