środa, 3 lipca 2013

Tortilla española

Tortilla de patatas

- chłopska tortilla ziemniaczana


Hiszpańska tortilla składa się z ziemniaków jaj i cebuli, reszta zależy od finezji smakosza i tego co lodówka oferuje. Tortilla hiszpańska jak widać zupełnie różni się od powszechnie znanej - meksykańskiej. W odróżnienia od placka z Ameryki Południowej omlet ziemniaczano-jajeczny zawsze smażony jest na oliwie. Istnieje wiele odmian hiszpańskiej tortilli w zależności od regionu. Popularnie dodawane są składniki jak: pomidory, ryby, boczek, czy ser. Najszerzej znaną jest tortilla chłopska, która była ulubioną potrawą Sancho Pansy, szczegółowo opisaną w Don Kichocie.



Składniki:
  • 3 ziemniaki, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
  • 1 niewielka cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • dodatkowo: ser tarty, szczypiorek lub dymka

Przygotowanie:
  1. Osusz pokrojone plasterki ziemniaków. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż partiami ziemniaki i cebulę, aż zmiękną, ale nie przyrumienią.  Przełóż do sitka i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przełóż ziemniaki i cebulę do większej miski. Dodaj jajka wymieszane z papryką i odstaw na 5 minut.
  3. Rozgrzej ponownie oliwe na patelni - najlepiej takiej o średnicy do 20 cm i nieprzywierającej powłoce. Wlej zawartość miski, mocno dociśnij do dna. Smaż bez przykrycia na małym ogniu przez około 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a spód omletu ładnie się przyrumieni.
  4. Ostrożnie odwróć omlet, wykładając go na drugi talerz. Zsuń z powrotem na patelnie drugą stroną. Smaż w dalszym ciągu na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut lub do chwili, kiedy jajka się zetną, a spód lekko zbrązowieje. Dodaj ser i oprósz go poszatkowanym szczypiorkiem lub dymką. Odstaw na 10 minut, a następnie podziel tortillę na trójkąty.



Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz