Tortilla de patatas
- chłopska tortilla ziemniaczana
Hiszpańska tortilla składa się z ziemniaków jaj i cebuli, reszta zależy od finezji smakosza i tego co lodówka oferuje. Tortilla hiszpańska jak widać zupełnie różni się od powszechnie znanej - meksykańskiej. W odróżnienia od placka z Ameryki Południowej omlet ziemniaczano-jajeczny zawsze smażony jest na oliwie. Istnieje wiele odmian hiszpańskiej tortilli w zależności od regionu. Popularnie dodawane są składniki jak: pomidory, ryby, boczek, czy ser. Najszerzej znaną jest tortilla chłopska, która była ulubioną potrawą Sancho Pansy, szczegółowo opisaną w Don Kichocie.
Składniki:
- 3 ziemniaki, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
- 1 niewielka cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 jajka, lekko roztrzepane
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pieprz, sól do smaku
- oliwa do smażenia
- dodatkowo: ser tarty, szczypiorek lub dymka
Przygotowanie:
- Osusz pokrojone plasterki ziemniaków. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż partiami ziemniaki i cebulę, aż zmiękną, ale nie przyrumienią. Przełóż do sitka i pozostaw do ostygnięcia.
- Przełóż ziemniaki i cebulę do większej miski. Dodaj jajka wymieszane z papryką i odstaw na 5 minut.
- Rozgrzej ponownie oliwe na patelni - najlepiej takiej o średnicy do 20 cm i nieprzywierającej powłoce. Wlej zawartość miski, mocno dociśnij do dna. Smaż bez przykrycia na małym ogniu przez około 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną, a spód omletu ładnie się przyrumieni.
- Ostrożnie odwróć omlet, wykładając go na drugi talerz. Zsuń z powrotem na patelnie drugą stroną. Smaż w dalszym ciągu na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut lub do chwili, kiedy jajka się zetną, a spód lekko zbrązowieje. Dodaj ser i oprósz go poszatkowanym szczypiorkiem lub dymką. Odstaw na 10 minut, a następnie podziel tortillę na trójkąty.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz